Root » , » Spomen na mons. Josipa Šantića

Spomen na mons. Josipa Šantića

Objavio: BracOnline | 08. 07. 2015.

mons. Joško Šantić obljetnica Postira slike otok Brač Online mons. Joško Šantić obljetnica Postira slike otok Brač Online
Dostojanstveno i s puno poštovanja žitelji Postira, u prvome redu rodbina, prijatelji i ostali poštovatelji našega mons. Josipa Šantića, obilježili su 8. srpnja prvu godišnjicu smrti toga svećenika, rodom Postiranina koji je toga dana prošle godine blago preminuo u Gospodinu, u 69. godini života i 45. godini svećeničke službe, nakon što je izgubio bitku s opakom bolešću. Misu zadušnicu u crkvi sv. Ivana Krstitelja služio je vojni biskup u RH mons. Juraj Jezerinac jer je pokojni mons. Šantić bio svećenik Vojne biskupije. Tim više, bio je prvi generalni vikar Vojnoga ordinarijata u RH, i na toj dužnosti je bio sve do 2010. godine kada se povukao shrvan teškom bolešću. U čast svome utemeljitelju, na misi je pjevala klapa "Sv. Juraj" Hrvatske ratne mornarice koju je upravo mons. Šantić osnovao 2001. godine.

"U ovom trenutku naviru nam mnoga sjećanja na ovoga čovjeka i svećenika koji je bio predan Crkvi i bližnjima, posebno braniteljima u vrijeme Domovinskoga rada. Među prvima odlazi braniteljima na bojišnicu da im kao vjernicima bude melem na rani, da im bude na duhovnu pomoć; da se u vrijeme obrane drže kršćanskih načela kako bi njihova obrana bila časna, dostojna hrvatskih vojnika, koja ih je resila tijekom povijesti", rekao je, uz ostalo, u propovijedi mons. Jezerinac, istaknuvši kako se mons. Šantić odmah stavio na raspolaganje braniteljima na ratištu, slaveći s njima misu i dijeleći sakramente.

"Uvjeren sam da je mons. Šantić u molitvi s nama, kao što smo i mi s njime. A to je obostrana radost. On je prekoračio prag ovozemaljskoga života i mi smo na tom putu. Daj Bože da se ponovno svi zajedno susretnemo u nebu, kada će svaka suza biti otrta, kada 'smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti' (Otk 21,4)", rekao je vojni biskup. Na kraju je zahvalio pokojniku na vjeri koju je svjedočio, zatim na prijateljstvu koje ih je povezivalo, te na ljubavi koju je oko sebe širio.

Biskup Jezerinac pohodio je za kratka boravka u Postirima grob mons. Šantića na mjesnome groblju gdje se zadržao u kraćoj molitvi. To je učinila i klapa "Sv. Juraj" na koju je naš don Joško posebno bio ponosan. Svjedoči to tekst iz njegove duhovne oporuke u kojoj je zapisao: "Moja velika radost bili su članovi klape HRM 'Sv. Juraj' kojima sam zahvalan za sve dobro koje su učinili na promidžbi Crkve i Domovine". Geslo mons. Šantića za njegova djelovanja na toj službi bilo je "Približiti Isusa Krista hrvatskom vojniku, hrvatskom časniku i hrvatskom policajcu".

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -