Root » , , » Slavlje Gospe Miraške u Mircima

Slavlje Gospe Miraške u Mircima

Objavio: BracOnline | 02. 07. 2015.

fjera Mirca slike otok Brač Online fjera Mirca slike otok Brač Online
Već tradicionalno župa Pohođenja Blažene Djevice Marije u Mircima proslavila je 2. srpnja svetkovinu svoje nebeske zaštitnice koja se u toj župi slavi pod nazivom Gospa Miraška. Tim blagdanom župa slavi događaj susreta Marije i njezine rođakinje Elizabete koju je Bog u dubokoj starosti zajedno sa Zaharijom blagoslovio potomkom. Taj će potomak biti Ivan koji je u rijeci Jordanu krstio Isusa na početku njegova javnoga djelovanja.

Svečanu proslavu Gospe Miraške u toj župi predvodio je hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk koji je za svečane mise podijelio sakrament krizme koji su primili troje mladih kandidata. Tim činom mladi su krizmanici uvedeni u puni kršćanski život crkvene zajednice te stekli sva prava koja im prema crkvenim zakonima pripadaju. Uz biskupa Štambuka suslavili su brački dekan don Toni Plenković, bivši župnik don Andro Ursić i novozaređeni svećenik don Ivan Jurin.
fjera Mirca slike otok Brač Online fjera Mirca slike otok Brač Online
Kako to redovito biva, biskupa Štambuka na početku su pozdravili mladi koji su mu po svojoj predstavnici Renati Lukšić zaželjeli dobrodošlicu: "Želimo potvrditi vjeru primljenu na krštenju. Na raskrižju našega života preporučamo se u Vaše molitve. Neka nas Svevišnji prati da naša vjera bude naš put, istina i život". Biskup je zahvalio na riječima dobrodošlice, te pri tom zaželio da Isus Krist doista bude njihov Put, Istina i Život. Govoreći o susretu Marije i Elizabete o kojemu izvješćuje Evanđelje te svetkovine, biskup je ustvrdio kako je blagdan Pohođenja Blažene Djevice Marije ustvari "blagdan susreta" i kako nas želi potaknuti na susrete, i to one dobronamjerne kroz koje ćemo rasti u dobru i ljubavi.
fjera Mirca slike otok Brač Online fjera Mirca slike otok Brač Online
U propovijedi je podsjetio kako se u gradu Hvaru trenutačno odmara 10.000 gostiju, te pri tom poručio kako je gost onaj tko je dobrodošao, koga volimo i koga u svoju kuću primamo s puno dobrodošlice i radosti. Gost nije samo onaj od koga ćemo zaraditi. Gost nije onaj s kojim ćemo se ophoditi samo trgujući, ili po principu "dam da daš". Gost je onaj kojega ćemo primiti s gostoljubivošću, naglasio je hvarski biskup, i pozvao vjernike na bratsku ljubav kako bi njihovi susreti bili Bogom blagoslovljeni.
fjera Mirca slike otok Brač Online fjera Mirca slike otok Brač Online
Poslije mise uslijedila je svečana procesija s Gospinim kipom ulicama mjesta u kojoj je Božji puk zdušno sudjelovao pjevajući. Župni zbor Sv. Elizabete predvodio je pjevanje na misi i u procesiji, a njim je za ovogodišnju proslavu ravnala s. Silvana Jukić iz kuće sestara Kćeri Božje Ljubavi u Postirima. Uoči mjesne fjere, 1. srpnja, župni zbor je održao prigodni koncert u crkvi kao uvod u slavlje Gospe Miraške. Slavlje je uzveličao i puhački orkestar Brassčuta iz Pučišća koji je vodio Marko Bauk.

TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: Jerski
fjera Mirca Brassčuta Pučišća slike otok Brač Online fjera Mirca Brassčuta Pučišća slike otok Brač Online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -