Root » , , » Proslava sv. Margarite u župi Nerežišća

Proslava sv. Margarite u župi Nerežišća

Objavio: BracOnline | 13. 07. 2015.

fjera Nerežišća slike otok Brač Online fjera Nerežišća slike otok Brač Online
Ima li još netko da ne zna da se na našemu otoku slavi i sv. Margarita, kršćanska djevica i mučenica, iz 3. stoljeća poslije Krista. U obilju ljetnih fjera, što naslovnika župa, što zavjetnih proslava, 13. srpnja posebno je protekao živo i u blagdanskome raspoloženju u župi Nerežišća gdje tamošnji puk štuje upravo sv. Margaritu i moli se njoj u čast.

Sv. Margarita rođena je u gradu Antiohiji u Maloj Aziji. Roditelji su joj bili pogani, ali ju je, nakon smrti njezine majke, odgajala dadilja koja je bila kršćanka. Naučila je brzo kršćanske molitve i kršćansku vjeru. Ocu se to nije svidjelo, te ju je pošto–poto htio odvratiti od njezine vjere. Predaje ju, zatim, poganskom sucu koji ju je, unatoč zadivljenosti njezinom ljepotom, pogubio. Lik sv. Margarite obično se prikazuje u umjetnosti s križem u jednoj, a s lancem kojim je privezala ljutoga zmaja i gazi ga nogama, u drugoj ruci.

Svečano misno slavlje u nerežiškoj crkvi Gospe od Karmela predvodio je ovogodišnji brački mladomisnik don Ivan Jurin u zajedništvu s bračkim dekanom don Tonijem Plenkovićem, zatim župnikom župe sv. Nikole biskupa u Komiži na Visu don Ivicom Huljevom i ostalim pristiglim svećenicima. Pozvao je vjernike da oblikuju svoj život prema Isusu Kristu i započnu promjenu vlastita života, kako bi zatim mogli mijenjati sredinu u kojoj žive. Potaknuo ih je na borbu protiv zla, te im za primjer u toj borbi ostavio sv. Margaritu.
fjera Nerežišća slike otok Brač Online fjera Nerežišća slike otok Brač Online
Nerežiški župnik don Ljubomir Galov čestitao je župljanima svetkovinu i poručio im: "Neka nas Bog sve vodi te nam udijeli hrabrost kako bismo tražili dobro i istinito, a što će nas usmjeriti prema vječnosti". Svetkovinu je čestitao i lokalnim vlastima na čelu s načelnikom Općine Lovrom Kuščevićem koji je sudjelovao na misnom slavlju. Crkvena proslava završila je svečanom procesijom u kojoj su nerežiški muškarci na ramenima ponijeli kip Sv. Margarite sve do Trga sv. Margarite u središtu mjesta. Pred svetičinom crkvom milnarski svećenik udijelio je Božjem narodu mladomisnički blagoslov. Nije izostala ni himna Lijepa naša kojom je okupljeni narod pozdravio Domovinu.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -