Root » , » Priču o Zmajevoj špilji prvi put odigrat će glumci i lokalni stanovnici

Priču o Zmajevoj špilji prvi put odigrat će glumci i lokalni stanovnici

Objavio: BracOnline | 01. 07. 2015.

predstava Zmajeva špilja Murvica slike otok Brač Online predstava Zmajeva špilja Murvica slike otok Brač Online
Mjesto Murvica pokraj Bola koje vole ljubitelji netaknute prirode i pitoresknih uvala ovoga će ljeta oživjeti na novi način zahvaljujući predstavi "Zmajevo selo" koja će se igrati po murvičkim kalama, dvorima i konobama, bez ikakve intervencije u prostoru.

U okviru dugogodišnjeg programa promidžbe hrvatske kulture i umjetnosti HUM / CROART, a u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu i HNK u Splitu, "Hrvatska čitaonica" Bol organizira predstavu koja će se prikazivati jednom tjedno, svakoga četvrtka, u periodu od 02. srpnja do 30. rujna ove godine u Murvici.

Priču o pustinjacima koji su s kopna bježali pred Turcima i nastanili se u Zmajevoj špilji i pustinjačkim samostanima oko Murvice, i o njihovom suživotu s lokalnim stanovništvom kroz predstavu će ispričati glumci studenti Umjetničke akademije u Splitu i sami mještani Murvice kao glumci naturščici u svojem originalnom izričaju i ambijentu.
predstava Zmajeva špilja Murvica slike otok Brač Online predstava Zmajeva špilja Murvica slike otok Brač Online
Bit će to interaktivna višejezična predstava u pokretu namijenjena stranim gostima i prva predstava s tematikom iz murvičke povijesti. Redatelj predstave je Franjo Đaković, a scenarij su pisali Franjo Đaković, Jadranka Nejašmić i Tonči Žuljević. U povijesnoj rekonstrukciji korišteni su zapisi iz poznate Valierove apostolske vizitacije, posjete veronskog biskupa Augustina Valiera iz 1579. godine. Valier je pohodio Dalmaciju i Istru s ciljem kontrolom provedbe crkvenih reformi, a njegovi zapisnici danas imaju neprocjenjivu vrijednost jer detaljno opisuju ljude, običaje, ljudske odnose i sve prilike koje je veronski biskup zatekao u svojem posjetu. Sudjelovanje u ovoj predstavi mještani Murvice prihvatili su s radošću, i već tjednima predano uvježbaju svoje tekstove u kalama i dvorima, aktivno doprinoseći kroz ideje i sjećanja iz priča svojih predaka. Zahvaljujući pripremama za predstavu, pokrenuta je i akcija čišćenja Murvice, pa se u ovom slučaju dogodio sretan spoj umjetnosti, kreativnosti mještana, ekologije i turizma.

Bolski umjetnik Ivica Jakšić Čokrić Puko za ovu je predstavu posebno izradio veliki kameni reljef s motivima iz Zmajeve špilje postavljen na lokaciji koja će predstavljati dom pustinjaka.

Premijera predstave je u četvrtak 02. srpnja. Na predstavu se kreće iz Bola vlakićem, sa stajališta "pumpna stanica" u 19.30 sati gdje će se odigrati i prva scena. Nakon izvedbe goste očekuje domaća večera u konobi "Raj" u Murvici.

TEXT BY: Sanja Baković

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -