Home » , » Priču o Zmajevoj špilji prvi put odigrat će glumci i lokalni stanovnici

Priču o Zmajevoj špilji prvi put odigrat će glumci i lokalni stanovnici

Objavio: Brač Online | 1.7.15 |

predstava Zmajeva špilja Murvica slike otok Brač Online predstava Zmajeva špilja Murvica slike otok Brač Online
Mjesto Murvica pokraj Bola koje vole ljubitelji netaknute prirode i pitoresknih uvala ovoga će ljeta oživjeti na novi način zahvaljujući predstavi "Zmajevo selo" koja će se igrati po murvičkim kalama, dvorima i konobama, bez ikakve intervencije u prostoru.

U okviru dugogodišnjeg programa promidžbe hrvatske kulture i umjetnosti HUM / CROART, a u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu i HNK u Splitu, "Hrvatska čitaonica" Bol organizira predstavu koja će se prikazivati jednom tjedno, svakoga četvrtka, u periodu od 02. srpnja do 30. rujna ove godine u Murvici.

Priču o pustinjacima koji su s kopna bježali pred Turcima i nastanili se u Zmajevoj špilji i pustinjačkim samostanima oko Murvice, i o njihovom suživotu s lokalnim stanovništvom kroz predstavu će ispričati glumci studenti Umjetničke akademije u Splitu i sami mještani Murvice kao glumci naturščici u svojem originalnom izričaju i ambijentu.
predstava Zmajeva špilja Murvica slike otok Brač Online predstava Zmajeva špilja Murvica slike otok Brač Online
Bit će to interaktivna višejezična predstava u pokretu namijenjena stranim gostima i prva predstava s tematikom iz murvičke povijesti. Redatelj predstave je Franjo Đaković, a scenarij su pisali Franjo Đaković, Jadranka Nejašmić i Tonči Žuljević. U povijesnoj rekonstrukciji korišteni su zapisi iz poznate Valierove apostolske vizitacije, posjete veronskog biskupa Augustina Valiera iz 1579. godine. Valier je pohodio Dalmaciju i Istru s ciljem kontrolom provedbe crkvenih reformi, a njegovi zapisnici danas imaju neprocjenjivu vrijednost jer detaljno opisuju ljude, običaje, ljudske odnose i sve prilike koje je veronski biskup zatekao u svojem posjetu. Sudjelovanje u ovoj predstavi mještani Murvice prihvatili su s radošću, i već tjednima predano uvježbaju svoje tekstove u kalama i dvorima, aktivno doprinoseći kroz ideje i sjećanja iz priča svojih predaka. Zahvaljujući pripremama za predstavu, pokrenuta je i akcija čišćenja Murvice, pa se u ovom slučaju dogodio sretan spoj umjetnosti, kreativnosti mještana, ekologije i turizma.

Bolski umjetnik Ivica Jakšić Čokrić Puko za ovu je predstavu posebno izradio veliki kameni reljef s motivima iz Zmajeve špilje postavljen na lokaciji koja će predstavljati dom pustinjaka.

Premijera predstave je u četvrtak 02. srpnja. Na predstavu se kreće iz Bola vlakićem, sa stajališta "pumpna stanica" u 19.30 sati gdje će se odigrati i prva scena. Nakon izvedbe goste očekuje domaća večera u konobi "Raj" u Murvici.

TEXT BY: Sanja Baković

0 komentara:

Oznake mjesta

Bobovisca (28) Bobovisca-na-moru (28) Bol (452) Dol (112) Donji-Humac (58) Dracevica (51) Gornji-Humac (64) Lozisca (75) Milna (190) Mirca (57) Murvica (27) Nerezisca (210) Novo-Selo (34) Obrsje (3) Podhume (3) Postira (443) Povlja (86) Praznica (46) Pucisca (190) Selca (174) Skrip (71) Splitska (77) Sumartin (98) Supetar (451) Sutivan (224)

Brački web

BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BolInfo.HR

Facebook stranica

Pratite nas

Facebook otok Brač Online slikeTwitter otok Brač Online slikeGoogle Plus otok Brač Online slikeInstagram otok Brač Online slikePinterest otok Brač Online slikeRSS Feeds otok Brač Online slike

Google prevoditelj

Popularno