Root » , , » Joško Poduje, izložba fotografija, Povlja

Joško Poduje, izložba fotografija, Povlja

Objavio: BracOnline | 18. 07. 2015.

Joško Poduje, izložba fotografija, Povlja slike otok Brač Online
Galerija Povlja, - 18.07.-24.07.2015.

Ono što fotografiju čini umjetničkom jest trenutak kada fotograf vidi više od puke stvarnosti, i kada od nje uz pomoć optike, mehanike i kemije stvara sliku kojom posreduje izmedu specifične i metaforičke istine. Najprije je potreban duh, znanje i oko da bi sklad, struktura i složeno bogatstvo odredenog motiva bili uočeni, doživljeni i shvaćeni, a zatim je u istoj osobi potrebno i znanje oka i mudrost ruke koja ce samo posredstvom foto-aparata to zabilježiti. Joško Poduje
jedan je od fotografa podjednako dobrih u objema domenama. Tehnička perfekcija poklapa se u fotografijama ovog autora s promatračkom pronicavošću. Njegove fotografije su prije svega dar oka i promatranja. One nisu čista impresija na mjestu događanja, već studiozno zabilježen plod gledanja.

Fotografije odabrane za ovu izložbu tematski su vezane uz elementarne estetske značajke kamena. Nasuprot prolaznosti motiva autor postiže umjetnost trajanja u čvrstim, naoko beznačajnim, gotovo apstraktnim strukturama morskih stijena i kamenja. On u prirodi vidi ono što običnom promatraču promice, neobičan detalj, finu igru kontrasta i suodnosa te cijeli niz mogućih asocijacije što se nude u kadru stvarnosti. Na odabranom motivu nastoji istaknuti neobičnost u običnom. Sretno odabranim rakursom, postavom u kadru, rezom ili pak kontrastom svjetla i sjene izvlači najveći mogući stupanj neobičnog i nepoznatog što snimanom motivu daje onaj presudni višak značenja po kojemu će fotografija biti dojmljiva. Ono što nam otkriva Podujuina fotografija svijet je s druge strane percepcije, svijet koji se nudi u svoj svojoj ljepoti i simboličkoj asocijativnosti, stvarajući neku novu čarobnu stvarnost.

Joško Poduje rođen je na Visu. Školovao se u Zagrebu, gdje i danas živi i radi.
Fotografiju je otkrio kada mu je bilo dvanaest, a sa šesnaest godina radio je kao fotoreportrer Večernjeg lista i Poleta. Njegov prvi foto-aparat bio je marke Zenit.

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -