Root » , , » Tvornica Sardina, Adriatic Queen, Postira

Tvornica Sardina, Adriatic Queen, Postira

Objavio: BracOnline | 29. 06. 2015.

Tvornica Sardina, Adriatic Queen, Postira, otok Brač slike
Tvornicu za preradu ribe u mjestu Postira na otoku Braču 1907. godine izgradio je bečki industrijalac Karl Varhaneck, a sastojala se od dviju zgrada ukupne površine 2.184 m2. Već 1911. godine proizvodnja u tvornici dosegla je razinu od 426.300 komada konzervirane ribe godišnje – iako u usporedbi s današnjom višemilijunskom proizvodnjom ovo djeluje skromno, u tadašnjim uvjetima i s tada dostupnom tehnologijom proizvodna razina bila je vrlo značajna. Poslovanje tvornice zaustavljeno je tijekom 2. svjetskog rata, da bi se 1948. godine ponovno krenulo s proizvodnjom.

1957. godine započelo je formiranje i vlastite ribolovne flote kupnjom brodova Jadran i Zora, te je nastavljeno 1961. kupnjom dodatnih brodova Palamida i Balkun. Prva veća rekonstrukcija proizvodnog pogona napravljena je 1983. godine kada je ugrađena nova proizvodna linija kapaciteta prerade 3000 tona ribe i proizvodnje od 18 milijuna limenki. Dvije godine kasnije nabavljena je i velika hladnjača kapaciteta 800 tona, s tunelom za duboko smrzavanje 40 tona ribe dnevno, kao i pogon za proizvodnju ribljeg brašna. U procesu pretvorbe 1993. godine društveno poduzeće Sardina postaje trgovačko društvo Sardina d.d., kojeg tri godine kasnije kupuje švicarska tvrtka Ambeco AG iz Lucerna. Iste godine započeta je i proizvodnja na uzgajalištima u uvali Maslinova na otoku Braču kapaciteta oko 10 tona, što je čak 50 puta manje u odnosu na današnju proizvodnju marikulture.

2006. godine tvornica prelazi u privatno vlasništvo, te se formira društvo s ograničenom odgovornošću – Sardina d.o.o.

2013. godina smatra se početkom nove ere u Sardininom poslovanju koje je obilježeno otvorenjem nove tvornice koja se prostire na 12.136 m2, a svojim se posebnostima svrstava u jednu od najmodernijih takvog tipa u Europi. Čitava proizvodnja podignuta je na najvišu razinu, od postizanja maksimalne kvalitete proizvoda pa sve do energetske učinkovitosti poslovanja.

Sardina posjeduje vlastitu ribarsku flotu od čak 7 ribarskih brodova, proizvodne linije kapaciteta proizvodnje 40 milijuna konzerviranih proizvoda, a na uzgajalištima se svake godine proizvede najmanje 1200 tona tuna i bijele ribe. Kapacitet smrzavanja ribe u novoj tvornici iznosi 150 tona ribe dnevno, a kapacitet čuvanja smrznute ribe čak 4.000 tona. Izgradnjom nove tvornice očekuje se porast proizvodnje, kao i intenzivna proizvodnja novih proizvoda.

Nužno je također naglasiti kako su za Sardinin uspjeh i vodeću poziciju na tržištu najviše zaslužni upravo zaposlenici. Njihova stručnost, predanost, motiviranost za rad i profesionalni napredak ključni su čimbenik poslovnog rasta Sardine d.o.o.

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -