Root » , , » Proslava blagdana sv. Petra i Pavla u Supetru

Proslava blagdana sv. Petra i Pavla u Supetru

Objavio: BracOnline | 29. 06. 2015.

fjera Supetar slike otok Brač Online fjera Supetar slike otok Brač Online
Sveti Petar i Pavao, apostolski prvaci, od kojih je prvi bio poglavar Katoličke crkve u povijesti, a drugi nezaustavljivi navijestitelj Radosne vijesti, i ove su godine okupili vjernike grada Supetra koji štuju te svece kao zaštitnike svoje župe. I u nazivu grada Supetra krije se svečevo ime, pa je svetkovina sv. Petra i Pavla ujedno i Dan grada koji se obilježava svečanom sjednicom Gradskog vijeća i bogatim kulturno-zabavnim programom.

Svečanu misu u ispunjenoj crkvi Navještenja Marijina predvodio je župnik iz Komiže na Visu don Ivica Huljev. Uz celebranta bilo je desetak svećenika u suslavlju koji su uzveličali proslavu supetarskoga patrona. Među njima je bio i novozaređeni svećenik iz Milne don Ivan Jurin koji je 28. lipnja u rodnoj župi upriličio mladomisničko slavlje. Na misi su bili i novi svećenici iz susjedne Splitsko-makarske nadbiskupije koji su zaređeni u konkatedrali Sv. Petra u Splitu 27. lipnja.
fjera Supetar slike otok Brač Online fjera Supetar slike otok Brač Online
U propovijedi predvoditelj slavlja je vjernicima razložio pravi smisao slavlja svetkovine Petra i Pavla, te istaknuo kako se kršćani 21. stoljeća trude živjeti prema Evanđelju, dok u životima apostolskih prvaka pronalaze siguran temelj i uporište. Podsjetio je kako su kršćani pozvani ne samo na izvanjski način već i na unutarnji biti svjedocima Krista u vremenu u kojemu žive. Rekao je pri tom sljedeće: "Bog djeluje kroz naše živote, kroz živote onih koji Boga ne priznaju, ali i kroz živote onih koji mu se protive. Kada je Krist sidrište našega života, tek onda smo sigurni". Pozvao je vjernike da na svijet u kojemu žive gledaju Božjim očima.

Poslije mise bratimi Sv. Roka, koji su prema tradiciji sudjelovali u liturgijskom bogoslužju, ponijeli su kipove apostolskih prvaka ulicama našega bračkoga grada i po obali uz sudjelovanje Supetrana i njihovih gostiju. Pjevanje je za svečane procesije predvodio župni zbor Sv. Cecilije. Njime je za ovogodišnju proslavu Petrova ravnao novi biskupijski svećenik iz Hvara don Milan Šarić.
fjera Supetar slike otok Brač Online fjera Supetar slike otok Brač Online

TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: Jerski

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -