Root » , , » Proslava blagdana sv. Ivana i Pavla u Ložišćima

Proslava blagdana sv. Ivana i Pavla u Ložišćima

Objavio: BracOnline | 26. 06. 2015.

fjera Ložišća slike otok Brač Online fjera Ložišća slike otok Brač Online
Blagdan sv. Ivana i Pavla, kršćanskih mučenika koji su mučeničku smrt podnijeli 362. godine, svečano je proslavljen 26. lipnja u Ložišćima gdje žitelji te župe slave svece kao svoje nebeske zaštitnike. Svečanu misu u crkvi Sv. Ivana i Pavla predvodio je svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije na službi u župi Grohote na otoku Šolti don Dražen Radman. Proslava nebeskih zaštitnika u toj župi završila je svečanom procesijom u kojoj su mladići odjeveni u tunike ponijeli ulicama toga mjesta kipove svetaca koje štuju.
fjera Ložišća slike otok Brač Online fjera Ložišća slike otok Brač Online
Sv. Ivan i Pavao rođeni su u 4. stoljeću u uglednoj rimskoj obitelji. Bili su dvorski časnici i vrlo omiljeni Konstanciji, kćeri cara Konstantina koji je 313. godine kršćanima dao slobodu. Po dolasku na vlast Julijana, pokušavali su ih nagovoriti da se odreknu svoje vjere. Ostali su vjerni kršćanskoj vjeri te su podnijeli mučeništvo tako što su im odrubili glave. Poslije smrti postali su vrlo štovani mučenici. Njima u čast papa Lav Veliki podignuo je samostan na sjeverozapadu vatikanske bazilike koji je postojao do 15. stoljeća. Sv. Ivan i Pavao ušli su u Litanije svih svetih, a nalaze se i u Rimskomu misnom kanonu.

TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: Jerski
fjera Ložišća slike otok Brač Online fjera Ložišća slike otok Brač Online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -