Root » , , » Europsko priznanje ekomuzeju Pustinja Blaca

Europsko priznanje ekomuzeju Pustinja Blaca

Objavio: BracOnline | 17. 06. 2015.

Europsko priznanje ekomuzeju Pustinja Blaca slike otok Brač Online
Ekomuzej Pustinja Blaca, nekada redovničko naselje, ima veliku kulturnu vrijednost i snažan je poticaj lokalnoj održivosti, identitetu i osjećaju zajedništva, te time predstavlja i bogato vrelo baštine. Ovaj projekt je primjer dobre prakse u zaštiti i unapređenju povijesnih znamenitosti i krajolika, osobito uzevši u obzir poduzeta rješenja za izazovna pitanja pristupačnosti ove lokacije. Te teškoće pretvorene su, međutim, u pozitivno iskustvo.
Stoji to u obrazloženju odluke međunarodnog žirija koje je biralo kome će dodijeliti nagradu Vijeća Europe za krajolik, a koja je ovaj put otišla u Mađarsku. Pustinja Blaca, međutim, dobila je priznanje žirija, a uspjeh projekta Ekomuzeja na Braču to je veći ako se znade da je ove godine Hrvatska prvi put uopće nekog kandidirala za ovo bijenalno europsko priznanje.

Dobitnici glavne nagrade su mještani 10 pograničnih sela s obje strane mađarsko-slovenske granice, no kako je nositelj prijave Vijeću Europe bilo mađarsko Ministarstvo poljoprivrede, to se priznanje u prvom redu odnosi na Mađare.

Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, u suradnji s Centrom za kulturu Brač, prijavila je Ekomuzej Pustinja Blaca početkom godine za ovu nagradu. Za Landscape Award natjecali su se, uz Blaca, još 11 europskih krajolika, a o najboljem projektu odlučivao je žiri sastavljen od eminentnih europskih stručnjaka.

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -