Home » , » Doljani proslavili Srce Isusovo

Doljani proslavili Srce Isusovo

Objavio: Brač Online | 12.6.15 |

Srce Isusovo Dol slike otok Brač Online Srce Isusovo Dol slike otok Brač Online
U petak 12. lipnja reporterska ekipa našega portala uputila se u malo eko–etno selo nadomak obližnjih Postira. Pogađate, radi se o Dolu, tipično dalmatinskom mjestu u kojem je toga dana odzvanjala proslava Srca Isusova koje doslovno slavi cijelo selo. Svetkovina Srca Isusova u toj se maloj, ali živoj župi slavi već više od 100 godina. Prvi trag štovanja Srca Isusova nalazi se u župnoj kronici iz 1910. godine kada je službu župnika u tomu malom bračkomu mjestu obnašao Jakov Matulić. Kronika bilježi da je za blagdan Srca Isusova u župi bila i devetnica, a u tada ipak brojnijemu mjestu veći je broj vjernika za taj blagdan pristupao pričesti.
Srce Isusovo Dol slike otok Brač Online Srce Isusovo Dol slike otok Brač Online
Poslije mise koju je slavio don Marko Plančić, dolski župnik, krenula je procesija predvođena barjakom Presvetoga Srca Isusova, a za njim dolski Pučki pjevači koji već tradicionalno predvode pjesmu pobožnoga puka. U ophodu u kojem se nosi kip Srca Isusova, odjekivale su pjesme u čast Srca Isusova, u čijem je središtu bio molitveni zaziv "Isuse, blaga i ponizna Srca", a zatim i ostale kojima se slavi župna svetkovina. Dolska djeca posipala su ulice kojima se kretala procesija laticama cvijeća. Blagoslovom pred kipom Srca Isusova i pjesmom "Do nebesa nek se ori" koju je u dolskoj crkvi srdačno otpjevao Božji puk, završila je ovogodišnja proslava.

"Isuse, blaga i ponizna Srca! Učini srce naše po Srcu svome."

TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: Jerski
Srce Isusovo Dol slike otok Brač Online Srce Isusovo Dol slike otok Brač Online
Podjelite na:

0 komentara:

Brački web

- BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BestofBrac.COM - BolInfo.HR -

Pratite nas

Facebook otok Brač Online slikeTwitter otok Brač Online slikeGoogle Plus otok Brač Online slike
Instagram otok Brač Online slikePinterest otok Brač Online slikeRSS Feeds otok Brač Online slike

Google prevoditelj

Facebook stranica