Root » , , , , » Bračani na Vidovoj gori

Bračani na Vidovoj gori

Objavio: BracOnline | 15. 06. 2015.

hodočašće sv. Vid Vidova gora slike otok Brač Online hodočašće sv. Vid Vidova gora slike otok Brač Online
Ponedjeljak 15. lipnja bio je u znaku hodočašća Bračana i njihovih gostiju na najviši vrh našega otoka – Vidovu goru gdje se hodočastilo u čast sv. Vida. Uputili smo se i mi prema bračkome vrhu na 778 m nadmorske visine zajedno s Bračanima koji su proslavili sv. Vida, blagdan sveca mučenika iz Dioklecijanova vremena. Hodočasnici su se po ugodnu vremenu okupili oko ranoromaničke crkve Sv. Vida, čiji su ostaci trajni spomen na štovanje toga sveca na našemu otoku.

Vrijedi istaknuti da se crkva na čijim je ostacima slavljena misa prvi put spominje u najstarijemu sačuvanomu zapisniku vizitacije otoka iz 1579. godine veronskoga biskupa Augustina Valiera, kada je ta crkva pripadala župi Škrip. Svojom veličinom crkva na bračkome vrhu bila je najveća crkva iz toga razdoblja na otoku.

Misu je na ostacima crkve Sv. Vida predvodio župnik Nerežišća, Dračevice i Donjega Humca don Ljubomir Galov. Pozdravljajući okupljene hodočasnike povezao je njihov uspon prema Vidovoj gori s usponom prema životnim vrhuncima. "Pozvani smo težiti prema vrhuncima. Gospodin nas poziva da uvijek idemo prema gore poput sv. Vida", rekao je, podsjetivši kako su svecu u čast podignute crkve u našoj domovini, ali i izvan nje. U propovijedi je govorio o kršćanima koji bi u svijetu trebali biti svjedoci Krista i evanđelja.

Naglasio je vjernicima kako su kršćani u materijalnom svijetu uvijek na udaru i progonjeni te kako kršćanstvo koje ne krvari ustvari nije kršćanstvo. "Kršćani koje se vrijeđa, omalovažava i napada znak su da su na Kristovu putu. Molimo Gospodina da budemo hrabri svjedoci Njegove ljubavi u ovome svijetu", poručio je okupljenim hodočasnicima.

Na kraju mise župnik iz Milne don Tonči Kusanović upoznao je hodočasnike da će 20. lipnja don Ivan Jurin iz milnarske župe biti zaređen za svećenika Hvarske biskupije u hvarskoj katedrali. Pozvao je vjernike da se prema svojim mogućnostima uključe u to slavlje te odu na Hvar i u molitvi podrže novoga svećenika mjesne Crkve. Za tu priliku organiziran je i brod iz Milne koji će zainteresirane Bračane odvesti u Hvar s polaskom u 7.30 sati. Misa svećeničkoga ređenja je u 10 sati. Ujedno je najavio da će don Ivan Jurin slavlje mlade mise imati u Milni 28. lipnja u 10.30 sati.

TEXT BY: Jadran Bašić
hodočašće sv. Vid Vidova gora slike otok Brač Online hodočašće sv. Vid Vidova gora slike otok Brač Online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -