Root » , » Prosvjetno-kulturna manifestacija "Nazorovi dani"

Prosvjetno-kulturna manifestacija "Nazorovi dani"

Objavio: BracOnline | 24. 05. 2015.

Nazorovi dani Postira slike otok Brač Online Nazorovi dani Postira slike otok Brač Online
Kulturno-umjetničkim programom i podjelom diploma, plakete i povelje "Vladimir Nazor" najzaslužnijim pojedincima i ustanovama, u velikoj dvorani Pastoralnoga centra Sv. Josip u Postirima proslavljena je 23. svibnja 20. obljetnica prosvjetno–kulturne manifestacije "Nazorovi dani" čiji je pokrovitelj Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora.
Organizatori prosvjetno–kulturne manifestacije su Nacionalni odbor "Nazorovi dani" iz Zagreba, Organizacijski odbor "Nazorovi dani" iz Postira i postirska škola koja je u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizirala stručni skup s temom "Nazor kao izazov". Na stručnom skupu otvorenome za učitelje hrvatskoga jezika i razredne nastave, te knjižničare i ravnatelje, akademik Josip Bratulić govorio je na temu "Nazor kao izazov", dr. Marina Protrka Štimec na temu "Oblikovanje kanona hrvatske književnosti u 20. st. i Nazorovo mjesto u njemu", dok je dr. Gordana Laco izlagala o temi "Hrvatski jezik u 20. st.".

Predstavljena je i knjiga "Ja vjerujem. Poezija religioznoga nadahnuća" koja sadrži zbirke pjesama Vladimira Nazora objavljene u izdanju Glasa Koncila. Knjigu je priredio književnik i vrsni poznavatelj Nazorova književnoga stvaralaštva dr. Nedjeljko Mihanović, a o kojoj je govorio vicepostulator kauze bl. Ivana Merza dr. o. Božidar Nagy. Toj zbirci Nazorovih pjesama treba pridodati i objavljen treći zbornik stručnih i znanstvenih radova u razdoblju održavanja "Nazorovih dana" od 2010. do 2015. godine, kao i brošuru "20 godina Nazorovih dana".

Na završnomu svečanom programu predstavili su se i nastupili nagrađeni učenici s njihovim mentorima s 10. literarnoga natječaja "Nazor i mi" na koji je sudjelovalo 23 osnovne škole s ukupno 30 literarnih radova. Prema odluci Povjerenstva, prva nagrada pripala je Petru Vođincu, učeniku 6. razreda OŠ "Josip Kozarac" iz Slavonskoga Šamca, druga nagrada Mihaelu Kipri, učeniku 7. razreda OŠ "Cavtat" iz Cavtata, dok je treće mjesto osvojila Mia Grgić iz OŠ "Vežica" iz Rijeke. Povelja je dodijeljena Agenciji za odgoj i obrazovanje koja je svih godina bila aktivni sudionik u organiziranju i sufinanciranju stručnih skupova u sklopu "Nazorovih dana", kao i zbog literarnoga natječaja "Nazor i mi" koji je provodila 10 godina.
Nazorovi dani Postira slike otok Brač Online Nazorovi dani Postira slike otok Brač Online
Plaketu s likom Vladimira Nazora ravnatelju postirske Osnovne škole "Vladimira Nazora" Andriji Biličiću uručio je predsjednik Nacionalnoga odbora "Nazorovi dani" iz Zagreba prof. dr. Valter Boljunčić. Završni program 20. "Nazorovih dana" uveličali su studenti Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu koji su na čelu s mentoricom Brunom Bebić izveli recital "Veli Jože" Vladimira Nazora, zatim polaznici Područne glazbene škole "Josip Hatze" iz Splita Toni Šantić i Matej Jonjić, kao i muška klapa "Adriaticum" iz Šibenika koji su pod vodstvom Ivana Samodola nastupili u glazbenom programu. Uz prof. Boljunčića, završnoj svečanosti "Nazorovih dana 2015." nazočili su Ante Radovčić, izaslanik župana splitsko-dalmatinske županije Zlatka Ževrnje, dok je lokalnu vlast zastupao načelnik Ivica Mihačić.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -