Root » , » Nadbiskup Eterović uveo Pučišćane u slavlje Uskrsa

Nadbiskup Eterović uveo Pučišćane u slavlje Uskrsa

Objavio: BracOnline | 04. 04. 2015.

Velika subota Pučišća na moru slike otok Brač Online Velika subota Pučišća na moru slike otok Brač Online
Vazmeno ili sveto trodnevlje muke, smrti i uskrsnuća Kristova u našim je crkvama na otoku okupilo brojne vjernike. Liturgija koju nam nudi Crkva osobito je bogata. Na Veliki četvrtak u nekim župama je na Misi večere Gospodinove ustaljen simbolički obred pranja nogu kao znak Isusove geste služenja koju je ostavio na Posljednjoj večeri. Ipak, posebnost bogoslužnih obreda Velikoga petka je pjevanje Muke Gospodinove, klanjanje križu i večernje teoforične procesije u brojnim našim mjestima u kojima svećenici nose Presveto i njime blagoslivljaju okupljeni Božji puk.

Na Veliku subotu, 4. travnja, vjernici su diljem otoka pohodili crkve, molili se u tišini pred Božjim grobom i razmišljali o Isusovoj muci i smrti. Blagoslovom ognja pred crkvom Sv. Jeronima u Pučišćima i paljenjem uskrsne svijeće papinski izaslanik u Njemačkoj nadbiskup mons. Nikola Eterović uveo je Pučišćane u slavlje svetkovine Kristova uskrsnuća. Uz nadbiskupa u obredima vazmene noći sudjelovao je pučiški župnik don Andro Ursić. I ove godine u Službi riječi koja je sastavni dio liturgijskoga slavlja aktivno su sudjelovali mladi župljani svojim pjevanjem.

Svečani navještaj evanđeoskoga ulomka nagovijestio je mješoviti župni zbor Sv. Jeronima izvedbom dijela "Aleluja" G. F. Haendela. U prigodnoj propovijedi nadbiskup Eterović govorio je o simbolima vazmene noći, ognju i vodi koji su prepoznatljivi u liturgiji Crkve: "Isus je došao zapaliti oganj svoje ljubavi među ljudima. Iz njegova je boka potekla krv i voda. Isus je izvor žive vode. Samo On može nasititi one koji žeđaju za živim Bogom". Potaknuo je vjernike na osnaženje vjere u Uskrsloga, poručivši da je Kristovo uskrsnuće povijesni događaj, ali i događaj koji nadilazi povijest i ograničenosti prostora i vremena.

Naš brački nadbiskup zaželio je svojim Pučišćanima da Uskrsli bude prisutan u njihovu životu, u njihovim obiteljima, župnoj zajednici i hrvatskome narodu. Upozorio je na opasnost pesimizma koji vlada u hrvatskome narodu i poručio: "U našemu narodu postoji pesimizam koji ruši svaku nadu koja je preduvjet i napretka i budućnosti. Ako sami ne vjerujemo da možemo bolje i poštenije obavljati posao na radnome mjestu, neće nam biti bolje. Neka blagdan Kristova uskrsnuća osnaži našu vjeru, radost i nadu te budemo djelatni kršćani".

TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: Jerski
Velika subota Pučišća na moru slike otok Brač Online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -