Bračani ušli u Veliki tjedan

Objavio: BracOnline | 01. 04. 2015.

Veliki tjedan Postira slike otok Brač Online Veliki tjedan Pučišća slike otok Brač Online
Liturgijskom proslavom Cvjetnice ili Nedjelje Muke Gospodnje, 29. ožujka, vjernici našega otoka ušli su u Veliki ili Sveti tjedan kojim započinje vrhunac crkvene godine. U slavlju Nedjelje muke Gospodnje kojim se Crkva prisjeća Isusova svečanoga ulaska u Jeruzalem uoči njegove muke, smrti i uskrsnuća, u središtu je blagoslov palminih i maslinovih grančica te pjevanje Muke Gospodnje. Na obredima su sudjelovali brojni vjernici s palminim i maslinovim grančicama koje se, prema tradiciji, poslije blagoslova nose u obitelj i stavljaju uz križ ili na neko drugo prikladno mjesto. Na Cvjetnicu u nekim našim župama započelo je i tradicionalno četrdesetsatno euharistijsko klanjanje, poznatije kao tzv. quarantaore kojim se vjernici pripremaju za proslavu Vazmenoga trodnevlja.

U najvećoj župi na otoku, župi sv. Petra u Supetru, obrede Cvjetne nedjelje slavio je dekan Bračkoga dekanata supetarski župnik don Toni Plenković koji je na početku crkvenoga bogoslužja blagoslovio palmine i maslinove grančice pred crkvom Navještenja Marijina. Zatim je izloženo Presveto na klanjanje vjernicima. Osim u Supetru, quarantaore se održavaju i u Postirima, zatim u Nerežišćima, Pučišćima i Bolu. U pobožnosti euharistijskoga klanjanja mogli su sudjelovati i vjernici župe Milna.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -