Root » , , , , , , , , , , , , , , , , , , » Bračani u pokorničkim procesijama štovali Kristovu muku i smrt

Bračani u pokorničkim procesijama štovali Kristovu muku i smrt

Objavio: BracOnline | 03. 04. 2015.

Na Veliki petak, spomendan Isusove muke i smrti, 3. travnja, u više župa našega otoka održane su tradicionalne pokorničke procesije u kojima je pobožni puk iskazivao svoje štovanje i zahvalnost prema Kristovoj muci i smrti. Procesije su naglašeno pasionske i održane su u ranim jutarnjim satima kao priprava za večernje bogoslužje Muke Gospodnje koje se služi u svim župama. U pokorničkim ophodima sudjelovali su brojni vjernici koji su molitvom i pjesmom pokorničkih psalama razmišljali o Isusovoj muci i smrti.

Tradicionalna jutarnja procesija "Priko poja" održana je u župi Gospe Karmelske u Bolu u kojoj vjernici prelaze do 10 km puta pjevajući korizmene napjeve, tzv. prijekore i moleći za različite potrebe. Ove godine veliki križ, težak 20 kg, nosio je Ivan Cvitović, a prema tradiciji, križ zvani Golubica nosi žena, za ovogodišnji ophod Janja Bogunović. Procesija se odvijala ustaljenim rasporedom, krenula je iz velike samostanske crkve i završila u župnoj crkvi molitvom i blagoslovom sudionika.

U Povljama, župi koja je na upravljanje povjerena franjevcima iz samostana u Sumartinu, održan je ophod i otpjevan Gospin plač. Povljani su pjevali Muku Gospodinovu i Plač Blažene Divice Marije. Prije ophoda u crkvi Sv. Ivana Krstitelja otpjevali se ponukovanje, napjev koji potiče vjernika na razmišljanje o Kristovoj muci i Gospinoj patnji.

Veliki petak procesija Ložišća Bobovišća slike otok Brač Online Veliki petak procesija Ložišća Bobovišća slike otok Brač Online
Selčani su u ranim jutarnjim satima krenuli u pokorničku procesiju prema Sumartinu sa zaustavljanjima kod kapelica Sv. Stjepana prvomučenika i Sv. Antuna Padovanskoga, pjevajući psalam "Smiluj se meni, Bože". Prema tradiciji, na ulazu u Sumartin dočekala ih je počasna straža crkve Sv. Martina obučena u odore rimskih vojnika te ih dopratili do župne crkve. Gornjohumčanjani su svoj pokornički hod počeli u crkvi Sv. Nikole biskupa, a zatim obišli mjesto preko Brkate. Svoju pobožnost i počast muci Kristovoj iskazali su i župljani Novoga Sela, Splitske i Škripa, Ložišća i Bobovišća.

Župa Postira održava pokorničku procesiju obilaskom mjesnih križeva pokraj kojih se molilo 5 Očenaša na čast 5 Isusovih rana, a za pokorničkoga hoda pjeva se Gospin plač. Vrijedi napomenuti da kod svakoga zaustavljanja procesije djeca i mladi nakon molitve stvaraju buku po ulicama s drvenim čevrtaljama kojom simboliziraju Kristovu muku i patnju.

Veliki petak procesija Dol slike otok Brač Online Veliki petak procesija Dol slike otok Brač Online
Veliki petak procesija Dol slike otok Brač Online Veliki petak procesija Dol slike otok Brač Online
Veliki petak procesija Dol slike otok Brač Online Veliki petak procesija Dol slike otok Brač Online
Veliki petak procesija Dol slike otok Brač Online Veliki petak procesija Dol slike otok Brač Online
Osobito drevna procesija održana je u Dolu u kojoj su sudjelovali brojni župljani koji obilaze crkvice uokolo župe. Pobožni puk zaustavljao se u molitvi kod crkvica, dok je za vrijeme hoda pjevao prijekor "Nut mislimo o tem danas ki na križu umri za nas". U crkvi Očišćenja BDM na kraju se molilo pred Isusovim grobom, a okupljeni vjernici blagoslovljeni su relikvijom sv. Križa.

TEXT BY: Jadran Bašić
PHOTO BY: Darko Cvitanić - Bili (Dol) & Helena Valerijev (Ložišća - Bobovišća na moru)

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -