Root » , » Bijela zastava od danas ponosno vijori i u Supetru na Braču

Bijela zastava od danas ponosno vijori i u Supetru na Braču

Objavio: BracOnline | 28. 03. 2015.

Bijela zastava plaže Supetar slike otok Brač Online Bijela zastava plaže Supetar slike otok Brač Online
U subotu 28. ožujka 2015. godine plažama Tri mosta i Banj u Supetru na otoku Braču svečano je dodijeljena Bijela zastava kao dokaz čistog podmorja. Prigodna svečanost održana je na plaži Tri mosta, a zastavu je iz ruku našeg proslavljenog ronioca i predsjednika organizacije GUWAA Kristijana Curavića primio vlasnik Svpetrvs Hotela gosp. Marion Duzich.

Ceremoniji dodjele nazočili su brojni ugledni gosti poput ministra uprave gosp. Arsena Bauka, savjetnika ministra turizma gosp. Ive Bašića, predsjednika saborskog Odbora za turizam gosp. Gorana Beusa Richembergha, saborskog zastupnika Ante Sanadera, zatim direktora Turističke zajednice Supetra gosp. Ive Cvitanića, gradonačelnice Supetra gđe. Ivane Marković, gradonačelnika Požege gosp. Vedrana Neferovića i mnogi drugi, a za glazbeni program bili su zaduženi poznata violončelistica Ana Rucner te klapa Mrduja iz Milne na otoku Braču.
Bijela zastava plaže Supetar slike otok Brač Online Bijela zastava plaže Supetar slike otok Brač Online
Predsjednik Global Under Water Awareness Association (GUWAA) Kristijan Curavić tom je prilikom izjavio: "Ovo je veliki dan za Bijelu zastavu jer njezino širenje potvrđuje potrebu njezinog koncepta, a to je da čovjek pripomogne prirodi pri obnavljanju i zaštiti same sebe. Bijela zastava, na neki način, tjera čovjeka da se potrudi oko zaštite prirode, radi prirode same, ali i zbog samoga sebe. Brač je danas postao otok koji će biti primjer drugim otocima u svijetu koji će isto tako jednoga dana postati nositelji Bijele zastave i moći će garantirati kvalitetu čistog mora i morskog dna, a jednako tako i otok koji štiti morski život, vegetaciju i životinje koje žive u njemu. To za otok Brač znači puno jer je Bijela zastava u svijetu priznati ekološki brend koji zasad nema konkurencije. To je brend koji će Braču donijeti veliku medijsku promociju u svijetu na jedan ekološki način tako da u idućim godinama sve što Bijela zastava bude organizirala marketinški će promovirati sve nositelje Bijele zastave, a među njima je od danas, dakako, i otok Brač".

Akciju čišćenja ovih dviju plaža obavili su ronioci Bijele zastave, a tom prilikom iz mora je izvađeno oko 50 kilograma krutog nerazgradivog otpada. Bijela zastava predstavlja ekološki simbol čistih mora, rijeka i jezera, a prvi je put dodijeljena 2013. godine princu Albertu II. od Monaka čija Fondacija danas predstavlja jednog od njenih najcjenjenijih partnera.

Bijelu zastavu dodjeljuje Global Under Water Awareness Association (GUWAA) na čijem je čelu naš proslavljeni ronioc Kristijan Curavić koji se posebno ističe u promoviranju čistoće i kvalitete vode i isticanju njezine važnosti. GUWAA je tako organizacija koja čisti i štiti mora, rijeke i jezera diljem svijeta te je dio najveće međunarodne mreže ronioca, zaštitnika svih vodenih resursa.
Bijela zastava plaže Supetar slike otok Brač Online Bijela zastava plaže Supetar slike otok Brač Online
U posljednje dvije godine Bijela zastava dodijeljena je predsjedniku Slovenije Borutu Pahoru za zaštitu i očuvanje jezera Bled, makedonskom predsjedniku Đorđu Ivanovu za zaštitu i očuvanje jezera Ohrid, Bosni i Hercegovini za rijeku Unu te Republici Hrvatskoj za rijeku Krku i plaže hotela Solaris i hotela Park, a sada je po prvi put dodijeljena i bračkim plažama Tri mosta i Banj čime je otok Brač postao prvi otok u Hrvatskoj, ali i u svijetu, koji je postao nositelj ovog globalnog ekološkog simbola.

TEXT & PHOTO BY: Ivan Princivali - www.whiteflagint.com

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -