Root » , , » Fjera Dol

Fjera Dol

Objavio: BracOnline | 02. 02. 2015.

Fjera Dol slike otok Brač Online Fjera Dol slike otok Brač Online
Župa Očišćenja Blažene Djevice Marije u Dolu proslavila je 2. veljače Kandaloru, blagdan koji je u narodu poznatiji pod nazivom Svijećnica, a kojim se Katolička crkva prisjeća događaja prikazanja Gospodinova u hramu kada je Isusa na ruke primio pobožni starac Šimun. Prema mjesnim običajima, tek poslije proslave Kandalore iz crkve se sklanjaju jaslice i okićeni borovi koji su podignuti uoči božićnih blagdana. Kandalora se u Dolu slavi kao mjesna fjera, kada se svake godine uz domaće žitelje okupe i Doljani iz okolnih bračkih mjesta koji uzveličaju proslavu blagdana. Ove godine tu malu župu pohodile su i redovnice s cijeloga otoka u prigodi proslave Dana posvećenoga života. Svečanost proslave počela je blagoslovom svijeća nakon čega je uslijedio uvodni ophod s upaljenim svijećama oko župne crkve uz sudjelovanje i pjesmu Božjega puka.

Svečano misno slavlje predvodio je brački dekan don Toni Plenković u zajedništvu s domaćim župnikom don Markom Plančićem i nekoliko bračkih svećenika, među kojima su bili i franjevci iz franjevačkoga samostana Sv. Martina u Sumartinu, fra Bože Vuleta i fra Dušan Džimbeg. Na misi je posluživao i navijestio evanđelje đakon Hvarske biskupije don Milan Šarić koji će za svećenika biti zaređen krajem lipnja ove godine u Hvaru. Na početku crkvenoga slavlja brački dekan izrazio je radost što su se u prigodi proslave Svijećnice okupile redovnice iz svih redovničkih zajednica s otoka, te im pri tom čestitao Dan posvećenoga života. "Neka naš zajednički susret bude prilika i poticaj prema dubljemu povezivanju s Isusom Svjetlom svijeta kako bismo djelovali usklađenije prema spasenju povjerenih nam duša", poručio je u prigodnoj riječi. Prema tradiciji, na misi su pjevali dolski Pučki pjevači koji "a cappella" pjevanjem njeguju stare pučke crkvene napjeve.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -