Root » , » Ispraćen na počinak revan, požrtvovan i uzoran svećenik

Ispraćen na počinak revan, požrtvovan i uzoran svećenik

Objavio: BracOnline | 12. 01. 2015.

don Petar Eterović sprovod Pučišća slike otok Brač Online don Petar Eterović sprovod Pučišća slike otok Brač Online
Svećenik Hvarske biskupije iz naših Pučišća don Petar Eterović koji je nakon kraće bolesti preminuo 11. siječnja u 94. godini života i 67. godini svećeništva u svome domu u rodnoj župi, pokopan je 12. siječnja u rodnim Pučišćima u nazočnosti brojnoga vjerničkoga puka, redovnica s cijeloga otoka te rodbine i prijatelja. Mnoštvo vjernika stiglo je na posljednji ispraćaj don Petru koji će svojom jednostavnošću i plemenitošću ostati u srcima brojnih žitelja otoka na kojemu je dušebrižnički djelovao kao svećenik. U ispunjenoj crkvi Sv. Jeronima pred izloženim lijesom preminuloga svećenika misu zadušnicu predvodio je hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk u zajedništvu s generalnim vikarom biskupije mons. Stankom Jerčićem, zatim bračkim dekanom don Tonijem Plenkovićem, hvarskim Antom Matulićem, pučiškim župnikom Androm Ursićem, bivšim župnikom Tončijem Kusanovićem te više pristiglih svećenika.

Uz domaćega župnika izraze sućuti rodbini pokojnika te svim vjernicima i žiteljima te bračke župe uputio je apostolski nuncij u Njemačkoj nadbiskup mons. dr. Nikola Eterović. "U zajedništvu kršćanske vjere, koju je don Petar cijeloga svoga života života ispovijedao, služio sam svetu misu za njega, moleći dobroga i milosrdnoga Gospodina da mu oprosti sve grijehe te ga primi u svoje Kraljevstvo mira, sreće i vječnoga života. Zahvaljujem svemogućemu Bogu za sve dobro što mi je preko don Petra udijelio, posebno u rodnoj župi Pučišća od krštenja, prve pričesti, pripreme za krizmu, kao i sudjelovanjem u svećeničkome i biskupskome ređenju. Don Petar je uvijek bio osoba s kojom sam se rado sastajao, razgovarao, dijelio brige, žalosti i radosti. S njegovom smrću završava se i jedno poglavlje ne samo pučiške nego i moje osobne povijesti", istaknuo je u poruci sućuti nuncij Eterović, preporučivši preminuloga svemogućemu Bogu. Poslije mise lijes sa zemnim ostacima bračkoga svećenika ispraćen je do mjesnoga groblja gdje je sprovodne obrede vodio pučiški župnik.

Don Petar Eterović rođen je 13. studenoga 1921. godine. Zaređen je za svećenika 29. lipnja 1948. godine u Hvaru po rukama tadašnjega biskupa Mihovila Pušića. Mladu misu slavio je 4. srpnja 1948. u svojim Pučišćima u kojima je proslavio i zlatnu misu 4. srpnja 1998. godine. Godine 1990. postao je kanonik Stolnoga kaptola u Hvaru.

Na našem portalu donosimo i što je don Petru napisao biskup Celestin Bezmalinović nakon što naš don Petar nije mogao nastaviti župničku službu u Pučišćima zbog zdravstvenih razloga: "Otkada te poznajem, otkada si u Pučišćima, uvijek si svijetlio kao revan, požrtvovan i uzorit svećenik. Bio si neumoran ispovjednik – liječnik duša, bio si otac, bio si učitelj i mlađima i starijima".

TEXT BY: Jadran Bašić
don Petar Eterović sprovod Pučišća slike otok Brač Online don Petar Eterović sprovod Pučišća slike otok Brač Online
don Petar Eterović sprovod Pučišća slike otok Brač Online don Petar Eterović sprovod Pučišća slike otok Brač Online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -