Root » , » Biskup Štambuk na primopredaji u župi Uznesenja Marijina u Sutivanu

Biskup Štambuk na primopredaji u župi Uznesenja Marijina u Sutivanu

Objavio: BracOnline | 18. 01. 2015.

mirovina don Benjamin Capković Sutivan slike otok Brač Online mirovina don Benjamin Capković Sutivan slike otok Brač Online
Hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk pohodio je 18. siječnja župu Uznesenja Marijina u Sutivanu gdje je slavio nedjeljnu euharistiju s tamošnjim vjernicima. Povod biskupova pohoda župi je obavijest vjernicima o umirovljenju domaćega župnika don Benjamina Capkovića, ili don Benje, kako su ga od dragosti nazivali, koji je zbog zdravstvenih razloga podnio molbu biskupu Štambuku za razrješenjem od župničke službe i umirovljenjem.

"Ovdje sam da bih vašega župnika zamolio da i nadalje bude povezan s vama u molitvi. Neka ovo bude misa zahvalnica za sve dobro koje je učinio u ovoj župi za vrijeme obavljanja župničke službe. Crkva može funkcionirati samo kad uz svećenika postoje vjernici koji su uključeni u crkvenu stvarnost. Zato na početku zahvala svima koji ste pomagali vašemu župniku u njegovoj službi, prije svega članovima župnoga ekonomskoga vijeća na čelu s Rokom Zuanićem", rekao je biskup Štambuk na početku euharistije, te pozvao okupljene vjernike na molitvu za njihova župnika na odlasku i za župnu zajednicu.

Biskup Štambuk pročitao je na misi vjernicima odluku o razrješenju njihova župnika sa službe u župi Uznesenja Marijina, i to od 1. veljače, kao i službe člana Stolnoga kaptola u Hvaru, s time da će don Benjamin ostati začasni član Stolnoga kaptola. Župu koja mu je bila povjerena, od 1. veljače privremeno će preuzeti biskup Štambuk, i to do ljeta zbog nedostatka biskupijskih svećenika, a mise će u župi slaviti svećenici iz susjednih župa u dogovoru s našim biskupom. Obrazlažući odluku, ujedno je zamolio vjernike za razumijevanje zbog nastale situacije, te obećao da će pitanje novoga župnika riješiti nakon što Hvarska biskupija dobije nova dva svećenika koja bi trebala biti zaređena u Hvaru krajem lipnja ove godine.

U nastavku obraćanja vjernicima poručio je: "Uime trootočke biskupije želim Vam zahvaliti za sva Vaša nastojanja i rad za dobro župe i povjerenih vam vjernika. U Vašim umirovljeničkim danima želim Vam dobro duše i tijela. Gospa, kojoj ste vidljivo bili odani, neka Vas i nadalje prati i pomogne". Na kraju misnoga slavlja zahvalnu riječ uputio je i don Benjamin u kojoj je posebno zahvalio biskupu na pastirskom pohodu župi i razumijevanju za potrebe te župe. Nakon mise hvarski biskup susreo se u župnom uredu sa članovima župnoga Ekonomskog vijeća – crkovinarima – koji su u nazočnosti biskupa potpisali župnu dokumentaciju, među kojima blagajnički dnevnik župe, zatim inventar, zapisnik o predaji župe i ostalu župnu dokumentaciju.

Don Benjamin Capković svećeničku službu započeo je kao župni vikar u Pučišćima 1972. godine, nakon čega je imenovan župnikom u Pražnicama i Gornjem Humcu do 2003. godine. U Sutivanu je župničku službu obnašao 13 godina. Osim rada u župnomu pastoralu, bio je kanonik Stolnoga kaptola, zatim dekan u 3 mandata, te član Prezbiterskog i Savjetodavnog vijeća naše biskupije.

TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: Jerski

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -