Root » , » Snažna pijavica pogodila Supetar i načinila veliku materijalnu štetu

Snažna pijavica pogodila Supetar i načinila veliku materijalnu štetu

Objavio: BracOnline | 17. 11. 2014.

Pijavica Supetar slike otok Brač Online
Vrlo jaka pijavica pogodila je u noći s nedjelje na ponedjeljak Supetar na otoku Braču. Pijavica se stvorila na vrlo dugačkoj liniji nestabilnosti koja je zahvaćala golemo područje od Zadra do Dubrovnika. Nekoliko minuta iza ponoći pijavica se stvorila nad kopnom otoka Brača, i nošena jakim visinskim vjetrovima imala je pravac kretanja od jugozapada prema sjeveroistoku.

Matko Rendić, voditelj odsjeka komunalnog redarstva Grada Supetra za Crometeo je rekao:
- Sve je došlo vrlo naglo. Pijavica je došla s juga i spustila se ravno na centar Supetra. Nemoguće je odrediti, s obzirom da je bila noć, gdje je točno nastala, no po tragovima koje je ostavila na šumi vidi se da su na nekoliko stotina metara dugoj i deset do petnaest metara širokoj liniji putanji borovi na rubovima gotovo linijski odsječeni, kao da ih je netko odrezao motornom pilom. Kada je stigla u sam Supetar, pijavica je načinila mnogo štete, osobito na rivi. Sva sreća da je bila sredina noći pa su ulice bile puste – rekao je Rendić.

U Supetru se urušili brojni krovovi, razbijen je jedan dimnjak obiteljske kuće u neposrednoj blizini Osnovne škole, polomljene su grane palmi i stabala, vjetar je nosio štekate ugostiteljskih objekata i polomio tende.

Pijavica je, pričaju Supetrani, došla iz smjera juga te je protutnjala gradom uz jaku kišu i grmljavinu. Supetarska gradonačelnica, Ivana Marković, kaže da je štetu jako teško procijeniti, ali da je zasigurno riječ o velikom iznosu.

- Moram priznati da je i mene iznenadilo kada sam jutros vidjela kolike su štete. Vatrogasci i komunalni redari su na terenu od jutra i veći dio toga je već saniran. Uklonjene su grane s ulica koje su postale prohodne, ali još nas čekaju radovi na oštećenim krovištima u gradskom vlasništvu. Na kinu i gradskoj knjižnici urušila su se krovišta koja moramo što hitnije sanirati prije kiše, a uništena je i rampa regulaciju prometa – kazala je Ivana Marković.

Jako nevrijeme oštetilo je i nekoliko motocikala i automobila, stradao je i službeni automobil Lučke kapetanije, a iz mora je u ponedjeljak ujutro izvučena i manja jedrilica.

Vatrogasci i komunalni djelatnici, kao i brojni građani, cijeloga su ponedjeljka otklanjali štetu.

Spomenimo i da se nevrijeme, nakon što je pogodilo Supetar, preko kanala premjestilo nad kopno i najviše pogodilo područje Poljica. U Žrnovnici je malo iza ponoći u jednom terminu zabilježen intenzitet padanja pljuska od 501 mm/h, što je jedan od najizraženijih intenziteta zabilježenih u posljednje vrijeme.

Izvor: www.crometeo.hr

Jaka pijavica oštetila je cijelu vanjsku terasu, caffe bar Lanterna, Supetar - video na YouTube:


0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -