Root » » Concordia discors osvojila 3 zlata u Pragu

Concordia discors osvojila 3 zlata u Pragu

Objavio: BracOnline | 03. 11. 2014.

Concordia discors zbor Prag slike otok Brač Online
Prvi praški vikend u studenom bio je u znaku zborskog pjevanja. Od 30. listopada do 2. studenog 2014. godine u glavnom gradu Češke održano je 28. Međunarodno zborsko natjecanje Praga Cantat 2014. Na natjecanju je sudjelovalo 26 zborova iz 17 zemalja, dok su hrvatski predstavnici bili Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia discors i Pjevački zbor mladih Josip Kaplan iz Rijeke (finalisti prve HRT emisije Do posljednjeg zbora). Zborovi su se mogli natjecati u ponuđenih šest kategorija: muški, ženski i mješoviti zborovi, sakralna glazba, folklor i mladi. Concordia discors osvojila je zlatne plakete u svim kategorijama u kojima se natjecala, mješoviti i muški zbor te folklor. Po prvi puta je muški zbor nastupio samostalno na natjecanju te osvojio posebnu nagradu žirija za najbolju interpretaciju pjesme u muškoj kategoriji, odnosno predstavljanje folklora svoje zemlje. Žiri je bio oduševljen skladbama hrvatskog etnomuzikologa Joška Ćalete koji je za muški zbor raspisao pjesme Ogulinska (Ja se popnem na javor) i Bura na Braču (Tin Ujević). U folklornoj kategoriji, u konkurenciji 9 zborova, mješoviti zbor Concordia discors proglašen je pobjednikom kategorije te nagrađen sudjelovanjem na Grand prixu u kojem su se natjecali pobjednici svih kategorija. Najzapaženija skladba kod žirija i publike bila je Nevijska kolenda s otoka Pašmana, također u zapisu Joška Ćalete. Pjevački zbor mladih Josip Kaplan nastupio je u folklornoj kategoriji s mješovitim i ženskim zborom te osvojio dvije srebrne plakete. Ovi fantastični rezultati hrvatskih zborova, posebice u folklornoj kategoriji, pokazuju kolika je vrijednost hrvatske tradicijske glazbe te koliko je cijenjena u europskim okvirima. Nadamo se da će unatoč sivilu recesije Ministarstvo kulture te jedinice lokalne i regionalne samouprave i dalje nastavljati podržavati glazbene projekte ove vrste s ciljem prezentiranja hrvatske kulturne nematerijalne baštine.

Concordia discors je zbor u kojem je pjevalo i još uvijek pjeva nekoliko Bračana. Uz Marinu Jurković s Krka u zboru dirigiraju i naši Boljani Vinko Karmelić, Jurica Bošković te Milnaranin Lobel Filipić! Zbor je do sada već ostvario brojna priznanja i dobio mnogobrojne nagrade, a ovih dana je osvojio i grad Prag!

Poslala: Nera Nejašmić Kozina

PODJELITE NA:

0 komentara:

Brački web

- BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BestofBrac.COM - BolInfo.HR -

Pratite nas

Prevoditelj