Root » » Concordia discors osvojila 3 zlata u Pragu

Concordia discors osvojila 3 zlata u Pragu

Objavio: BracOnline | 03. 11. 2014.

Concordia discors zbor Prag slike otok Brač Online
Prvi praški vikend u studenom bio je u znaku zborskog pjevanja. Od 30. listopada do 2. studenog 2014. godine u glavnom gradu Češke održano je 28. Međunarodno zborsko natjecanje Praga Cantat 2014. Na natjecanju je sudjelovalo 26 zborova iz 17 zemalja, dok su hrvatski predstavnici bili Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia discors i Pjevački zbor mladih Josip Kaplan iz Rijeke (finalisti prve HRT emisije Do posljednjeg zbora). Zborovi su se mogli natjecati u ponuđenih šest kategorija: muški, ženski i mješoviti zborovi, sakralna glazba, folklor i mladi. Concordia discors osvojila je zlatne plakete u svim kategorijama u kojima se natjecala, mješoviti i muški zbor te folklor. Po prvi puta je muški zbor nastupio samostalno na natjecanju te osvojio posebnu nagradu žirija za najbolju interpretaciju pjesme u muškoj kategoriji, odnosno predstavljanje folklora svoje zemlje. Žiri je bio oduševljen skladbama hrvatskog etnomuzikologa Joška Ćalete koji je za muški zbor raspisao pjesme Ogulinska (Ja se popnem na javor) i Bura na Braču (Tin Ujević). U folklornoj kategoriji, u konkurenciji 9 zborova, mješoviti zbor Concordia discors proglašen je pobjednikom kategorije te nagrađen sudjelovanjem na Grand prixu u kojem su se natjecali pobjednici svih kategorija. Najzapaženija skladba kod žirija i publike bila je Nevijska kolenda s otoka Pašmana, također u zapisu Joška Ćalete. Pjevački zbor mladih Josip Kaplan nastupio je u folklornoj kategoriji s mješovitim i ženskim zborom te osvojio dvije srebrne plakete. Ovi fantastični rezultati hrvatskih zborova, posebice u folklornoj kategoriji, pokazuju kolika je vrijednost hrvatske tradicijske glazbe te koliko je cijenjena u europskim okvirima. Nadamo se da će unatoč sivilu recesije Ministarstvo kulture te jedinice lokalne i regionalne samouprave i dalje nastavljati podržavati glazbene projekte ove vrste s ciljem prezentiranja hrvatske kulturne nematerijalne baštine.

Concordia discors je zbor u kojem je pjevalo i još uvijek pjeva nekoliko Bračana. Uz Marinu Jurković s Krka u zboru dirigiraju i naši Boljani Vinko Karmelić, Jurica Bošković te Milnaranin Lobel Filipić! Zbor je do sada već ostvario brojna priznanja i dobio mnogobrojne nagrade, a ovih dana je osvojio i grad Prag!

Poslala: Nera Nejašmić Kozina

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -