Root » , » Slavlje franjevaca u Sumartinu

Slavlje franjevaca u Sumartinu

Objavio: BracOnline | 04. 10. 2014.

blagdan sv. Franje Sumartin slike otok Brač Online
Naši franjevci iz samostana sv. Martina u Sumartinu proslavili su u subotu 4. listopada blagdan sv. Franje iz Asiza, utemeljitelja Reda male braće koji je u narodu poznatiji pod nazivom Franjevački red. Sv. Franjo Asiški osnovao je Red 1209. godine, iz kojega su se kasnije razvili različiti ogranci – smjerovi, čiji članovi žive po točno određenim regulama slijedeći primjer svoga utemeljitelja.

Tim povodom svečanu misu u crkvi Gospe od Anđela slavio je dr. fra Ante Akrap s Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Splitu u suslavlju s gvardijanom franjevačkoga samostana fra Dušanom Džimbegom, župnikom Povalja i Novoga Sela fra Božom Vuletom, zatim župnicima Pučišća i Pražnica Androm Ursićem i Ivanom Matulićem. Predvoditelj slavlja vjernicima je stavio na razmišljanje lik sv. Franje kao primjera i uzora vjere, potaknuvši ih na nasljedovanje svečeva života. Na kraju slavlja sumartinski gvardijan čestitao je subraći franjevcima svetkovinu njihova utemeljitelja.

Franjevački samostan u Sumartinu bio je kuća molitve i pokore u kojemu su u 18. stoljeću živjeli redovnici posvećeni strogomu redovničkom životu. U novije vrijeme u samostanu je otvorena zbirka vrijednih knjiga, materijal zanimljiv za razvoj Sumartina i pojedinih Sumartinjana, zatim umjetničke slike i predmeti. Samostanski arhiv sređen je 1930. godine, a samostan se nalazi pod državnom zaštitom. Prošle godine franjevci, kojima je povjerena duhovna briga za vjernike, proslavili su 100. obljetnicu župne crkve, te je tom prigodom blagoslovljena župna crkva i posvećen novi oltar po rukama domaćega biskupa Slobodana Štambuka.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -