Root » , , » Crkva Gospe od Karmena, Selca

Crkva Gospe od Karmena, Selca

Objavio: BracOnline | 31. 10. 2014.

Crkva Gospe od Karmena, Selca, otok Brač slike Crkva Gospe od Karmena, Selca, otok Brač slike
Crkva Gospe od Karmena prva je župna crkva Selaca sagrađena na dnu mjesnog trga u 18. st. na mjestu starije crkve koja se spominje u prvoj polovici 17. st. (1633.) kao Gospa na Selcih. Dovršena je 1850. odnosno 1871.godine kada je završena gradnja zvonika. To je trobrodna kamena građevina koja završava polukružnom apsidom. Viši i širi srednji brod pokriven je dvostrešnim, a niži bočni brodovi jednostrešnim krovom s pokrovom od kupe kanalice. Osvijetljenost interijera postignuta je prozorima u obliku luneta na bočnim zidovima srednjeg broda.

Crkva je jednostavnih baroknih oblika. Na pročelju su tri portala s ravno profiliranim nadvratnicima iznad kojih su rozete. U osi glavnog portala izdiže se trodijelni zvonik na preslicu.

Nad glavnim oltarom je kip Gospe od Karmena iz 1850., a u crkvi se čuva i gipsani model Meštrovićeva Krista Kralja iz današnje župne crkve.

Crkva danas, uz sakralnu namjenu, povremeno ima i izložbenu. U listopadu 2002. godine završena je obnova crkve prema konzervatorskim smjernicama i vraćena joj je izvorna sakralna namjena.

PODJELITE NA:

Brački web

- BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BestofBrac.COM - BolInfo.HR -

Pratite nas

Prevoditelj