Root » , , » Hodočašće vjernika otoka Brača u Pustinju Blaca

Hodočašće vjernika otoka Brača u Pustinju Blaca

Objavio: BracOnline | 23. 08. 2014.

hodočašće Blaca Nerežišća slike otok Brač Online hodočašće Blaca Nerežišća slike otok Brač Online
U čast Velikoj Gospi koju vjernici našega otoka s posebnom ljubavlju časte, a što potvrđuju i crkve podignute Mariji u čast, 23. kolovoza upriličeno je hodočašće u Pustinju Blaca, glasovitu glagoljašku pustinju koju su u 16. st. utemeljili poljički svećenici glagoljaši bježeći pred Turcima. Prema običaju, hodočašće se održava u prvu subotu poslije svetkovine Uznesenja Marijina, a ove godine zbog proslave Rokova održano je u drugu subotu. U crkvi Uznesenja Marijina misu je u nazočnosti okupljenih hodočasnika slavio župnik Nerežišća, Dračevice i Donjega Humca don Ljubomir Galov, kojemu pripada i pastoralna briga za Pustinju Blaca. Na početku misnoga slavlja, pozdravljajući hodočasnike, među kojima i goste koji se odmaraju na otoku, župnik je rekao: "Najuzvišeniji darovi su vjera i nada. Zato ljudi koji žive ovozemaljski život u vjeri i nadi ostvaruju zajedništvo s Bogom i ljudima. Poslije smrti ostaje zajedništvo s Bogom u ljubavi. Upravo u toj Božjoj ljubavi snagom njegovih darova vjere i nade okupili smo se kako bismo proslavili Uznesenje Marijino, promatrajući u Mariji onu koja je na najizvrsniji način ostvarila život u vjeri i nadi."
hodočašće Blaca Nerežišća slike otok Brač Online hodočašće Blaca Nerežišća slike otok Brač Online
Crkvena proslava završila je procesijom glagoljaškom pustinjom s kipom Gospe Blatačke s djetetom Isusom koji su svećenici glagoljaši sa sobom donijeli u pustinju, te je tako taj kip najstariji sačuvani predmet u Blacima. Božji puk pobožno je sudjelovao u kratkoj procesiji pjevajući marijanske pjesme.
hodočašće Blaca Nerežišća slike otok Brač Online hodočašće Blaca Nerežišća slike otok Brač Online
U ime Centra za kulturu otoka Brača ravnateljica Jasna Damjanović upoznala je okupljene hodočasnike s opsežnim radovima na sanaciji pustinjskoga kompleksa. Rekla je da je u tijeku obnova dijela krovišta koja bi trebala biti završena do kraja godine, a sljedeće godine planirana je sanacija i drugoga dijela krova. Izrazila je nadu da će Blaca doživjeti cjeloviti plan razvoja kroz projekt "Eko muzej Pustinja Blaca" koji podupire Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Hodočasnici su, zatim, obišli muzej i samostanski kompleks pod stručnim vođenjem Zorana Vranjičića koji s bratom Lukom prihvaća brojne posjetitelje. Vaši izvjestitelji rado su se priključili grupici znatiželjnih hodočasnika, te osvježili znanje o Blacima, o toj čudesnoj svećeničkoj pustinji koja je bila središte sadržajnoga i nadasve urednoga i redovitoga rada na različitim područjima ljudskoga stvaralaštva.
hodočašće Blaca Nerežišća slike otok Brač Online hodočašće Blaca Nerežišća slike otok Brač Online
Pustinja Blaca utemeljena je pismom hvarskoga biskupa Petra Cedulinija 1590. godine nakon što su poljički svećenici glagoljaši htjeli zasnovati redovničku zajednicu. Prva crkva posvećena Uznesenju Marijinu završena je 1614. godine, a poslije velikoga požara ponovno je izgrađena 1727. godine. Glagoljaški samostan u Blacima građen je kroz 300 godina. U njemu je bila organizirana i škola sa četiri razreda koju su pohađala djeca iz triju okolnih sela. Blacima su upravljali poljički svećenici koji su često bili iz iste obitelji, pa je osim pravila zajedničkoga života, zajednicu povezivala i obiteljska tradicija. Posljednji svećenik u Blacima bio je Nikola Miličević ml., književnik, pjesnik i astronom, koji je 20-ih godina 20. st. stvorio u Blacima opservatorij i opremio samostan knjižnicom, instrumentima i teleskopima. Najpoznatiji teleskop je onaj Bremerov iz Njemačke iz 1926. godine koji je u Blaca dopremio Nikola Miličević ml., a za koji su dali cijelu godišnju proizvodnju. Nakon njegove smrti o Blacima je do 1977. godine brigu vodila domaćica Katica Uvanović koja je bila i posljednja učiteljica u Blatačkoj školi.
hodočašće Blaca Nerežišća slike otok Brač Online hodočašće Blaca Nerežišća slike otok Brač Online
Osim vođenja škole, svećenici glagoljaši u samostanu su utemeljili i tiskaru, i to prvu na otoku, nakon što je Nikola Miličević st. u Milanu nabavio mali tiskarski stroj. Osim tiskanih molitvenika i pravila, samostanska knjižnica čuva oko 10.000 vrijednih knjiga, od kojih oko 8.000 iz područja astronomije, matematike, fizike, geodezije, klasične književnosti i beletristike, ali i različite zapise, astronomske i geografske karte. Zahvaljujući Nikoli Miličeviću st., Blaca su doživjela snažni gospodarski razvoj. Stočarstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo i pčelarstvo omogućili su Blacima veliki napredak. Tako su imali 1.000 ovaca, 3.000 stabala maslina te pčelinjak za 330 rojeva koji im je godišnje donosio i do 3 tone meda. Pustinja Blaca je od 1994. godine muzejska ustanova u sklopu Centra za kulturu otoka Brača.

TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: Jerski

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -