Root » , , » Gospe od sniga proslavljena u samostanskoj crkvi u Bolu

Gospe od sniga proslavljena u samostanskoj crkvi u Bolu

Objavio: BracOnline | 05. 08. 2014.

Bolska Fjera Bol slike otok Brač Online
Župa Bol svečano je proslavila na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza, svoju svetkovinu Snježnu Gospu, koju u toj župi rado zovu Gospe od sniga. Svečano bogoslužje u samostanskoj crkvi predvodio je vojni biskup u BiH mons. dr. Tomo Vukšić u zajedništvu s bolskim župnikom o. Damirom Šokićem, te ostalim redovnicima iz tamošnjega samostana i pristiglim svećenicima. Na početku misnoga slavlja okupljeno vjerničko mnoštvo, zatim koncelebrante i predsjedatelja liturgije pozdravio je župnik o. Šokić, rekavši: "Biskup Vukšić rado je viđeni gost u Bolu kojemu je dominikanski samostan neko vrijeme, i to u dane Domovinskoga rata, bio privremeni dom. Kao profesor i odgojitelj budućih svećenika boravio je te dane u Bolu, te i nadalje rado posjećuje bolski samostan." Biskup Vukšić pozvao je Božji puk na molitvu zahvale za dar slobode, podsjetivši na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Na poseban način pozvao je vjernički puk na molitvu za mir kako bi zauvijek ostao i proširio se u našoj domovini i po cijeloj zemlji.

U propovijedi je govorio o utjesi i miru koje daruje Isus, prvo svojim učenicima, a po njima, svima koji ga slijede. Primijetio je da čovjek osim potrebe za svjetlom i snagom, te kruhom i vodom još više ima potrebu za stalnom i sigurnom utjehom da bi mogao sretno živjeti. "Bez te utjehe čovjekovo je srce nemirno, a duh nesiguran. Bez te utjehe, ni najveće materijalno bogatstvo ne daje sigurnost čovjeku. U takvoj situaciji umor ga redovito osvaja, budućnost ga uvijek pomalo straši, a nadolazeća smrt frustrira", rekao je mons. Vukšić. Ustvrdio je da takvu utjehu i mir, prema Isusovu nauku, može imati čovjek koji surađuje s Bogom, onaj koji se trudi surađivati s Duhom Tješiteljem kojega šalje Bog Otac.

Govoreći o miru, istaknuo je da je Isusov mir, naspram mira koji daje ovaj svijet, sveukupnost Božjih dobara, smirujuća sreća zbog spoznaje da smo ispunjeni Bogom. "Mir o kojemu Isus govori plod je Duha Božjega. Mir koji isključuje nesloge među ljudima, mir koji potiskuje oholost, otklanja zapreke za poštivanje ljudskih prava i dužnosti i sprječava svaki nered. To je mir koji sprječava sukobe među narodima i državama. To je garancija socijalnoga mira", naglasio je vojni biskup, poručivši da je to mir koji osigurava poštivanje potreba svake ljudske osobe. Zaželio je da se Dan domovinske zahvalnosti pretvori u početak zrele i opće domovinske odgovornosti, a što će, rekao je, "biti najbolja zahvala onima koji su svoje živote, dijelove tijela, teške napore i dane ugradili u slobodu naroda i države."

Na misi proslave Gospe od sniga sudjelovali su brojni vjernici, među kojima i gosti koji se odmaraju u Bolu. Slavlje bolske fjere uzveličao je župni zbor pod ravnanjem prof. Vinka Karmelića. U zahvalnoj riječi bolski župnik najavio je ujedno proslavu sv. Dominika u dominikanskom samostanu, u petak 8. kolovoza, kada će svečana misa biti slavljena u 11 sati u samostanskoj crkvi.

TEXT BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BestofBrac.COM - BolInfo.HR -