Root » , » Spomen na žrtve prošloga stoljeća kod Konjske glave

Spomen na žrtve prošloga stoljeća kod Konjske glave

Objavio: BracOnline | 28. 07. 2014.

Jama Konjska glava Postira slike otok Brač Online
Kod jame na predjelu Konjska glava iznad Postira do koje se dolazi preko Lovrečine i Grižavice usponom kroz okruženje maslinika, 28. srpnja upriličen je spomen na žrtve komunističkoga režima koje su stradale za vrijeme prošloga stoljeća. Misu za sve stradale, posebno u bračkim jamama, služio je postirski župnik don Tonci Jelinčić s kojim su misnu žrtvu suslavili župnik Brusja i Veloga Grablja na Hvaru Jure Martinić i umirovljeni svećenik Riječke nadbiskupije Ivo Glavinić.

"Konjska glava nosi svoju tajnu jedne od bračkih jama. Ukazuje i na druge jame u koje su bacane žrtve. Okupili smo se kako bismo žrtvama iskazali počast i spomen te ih uključili u žrtvu Krista Gospodina. Molimo kako bi njihova žrtva bila blagoslovljena za život vječni, a nama na blagoslov i rast u ljudskosti i ostvarenju nebeskoga kraljevstva", rekao je u uvodu postirski župnik, te pozvao vjernike da u misnu žrtvu uključe sve stradale prošloga stoljeća.

U propovijedi je podsjetio na papu Ivana Pavla II. i njegov poziv na "čišćenje memorije", rekavši kako ono znači njegovati suosjećanje prema žrtvama, zatim suosjećati s onima koji su ostali rastuženi i stvarati ozračje da se to nikada ne bi ponovilo. Istaknuo je važnost traženja istine, te poručio okupljenim vjernicima kako "čišćenje memorije oslobađa od napasti da krenemo na stranputicu osvete, te nas potiče da znamo oprostiti i tražiti oproštenje".

U jami iznad Postira stradao je Ivan (Ivo) Jelinčić Baba 2. veljače 1943. g., ribar i radnik koji je otišao u partizane, te je od njih pobjegao i nije se želio više vratiti. Odveli su ga, zatim, na Konjsku glavu, te ga u 20. godini života smaknuli udarcima u glavu i bacili u jamu. U toj jami pristup je tijelu žrtve bio otežan jer je u nju bacan riblji otpad iz tamošnje tvornice. Speleolozi su pokušavali doći do ostataka tijela i u ostalim bračkim jamama, ali su se pri tom susretali s neugodnim plinovima koji su ih onemogućavali da dođu do žrtava. Prema kazivanju speleologa, na Braču ima oko 250 jama dubokih od 5 do 300 m u koje su bacane mnoge žrtve, a tadašnje komunističke vlasti u jame su na žrtve kasnije bacale otpad kako bi zatrli tragove svojih zločina.
U mnogima od njih su ljudske kosti žrtava tijekom i poslije Drugoga svjetskoga rata. Među njima najčešće se spominju Vičja jama, Ješkalovica, idr.

TEXT BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -