Root » , » Sjećanje na svećenika Jurja Gospodnetića

Sjećanje na svećenika Jurja Gospodnetića

Objavio: BracOnline | 27. 07. 2014.

Juraj Gospodnetić rodna kuća Postira slike otok Brač Online
U nedjelju 27. srpnja u Postirima je upriličen kratki spomen–program na mučeničku smrt svećenika Jurja Gospodnetića iz Postira koji je na današnji dan 1941. godine mučki usmrćen u Bosanskome Grahovu gdje je bio na pastoralnoj službi. Juraj Gospodnetić rođen je 9. siječnja 1910. godine, svećenički red primio je 26. lipnja 1938., dok je za Gospu Karmelsku slavio mladu misu. Bio je svećenik Banjolučke biskupije. Uhićen je 26. srpnja 1941. godine kada su ga četnici odveli u šumu gdje su ga okrutno mučili i ubili.
Na početku spomen–programa pred njegovom rodnom kućom mjesni župnik don Tonci Jelinčić podsjetio je okupljene na život i djelo mučenika Gospodnetića, rekavši da je kao župnik Bosanskoga Grahova bio omiljen u tome kraju. Istaknuo je da je okrutno mučen i ubijen iz mržnje prema vjeri. U čast svećeniku – mučeniku prigodnu pjesmu recitirao je, zatim, Tonči Matulić, a Ivo Jelinčić Mučito iznio je nekoliko ulomaka iz bogatoga opusa hrvatskih pjesama u formi poetskoga kolaža. U nastavku programa izrečena je molitva za mučenika Gospodnetića i sve stradale tih dana. Župni zbor Karmel otpjevao je nekoliko pjesama, a na kraju programa hrvatsku himnu zajedno s okupljenim posjetiteljima pred mučenikovom rodnom kućom.

PHOTO & TEXT BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -