Root » , » Pokopan naš Postiranin mons. Josip Šantić

Pokopan naš Postiranin mons. Josip Šantić

Objavio: BracOnline | 13. 07. 2014.

mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online
Generalni vikar Vojnoga ordinarijata u RH u miru mons. Josip Šantić pokopan je u petak 11. srpnja u rodnoj župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima. Mons. Šantić, poznat ne samo na našemu Braču, nego i šire, od biskupije do naše Domovine, a i u drugim europskim zemljama gdje je ponosno predvodio hodočašća naše vojske i policije, preminuo je 8. srpnja u svome domu nakon duge i teške bolesti zbog koje je i umirovljen s dužnosti generalnoga vikara Vojne biskupije sa sjedištem u Zagrebu. U nazočnosti brojnih vjernika koji su na ispraćaj mons. Štambuka došli iz gotovo svih župa Hvarske biskupije, posebno iz župe Hvar oko tri stotine vjernika, misu zadušnicu u prepunoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja predvodio je hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk u koncelebraciji s vojnim biskupom mons. Jurjem Jezerincem, dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem, zatim generalnim vikarom mons. Stankom Jerčićem, dekanima triju dekanata: bračkim Tonijem Plenkovićem, hvarskim Emilom Pavišićem, viškim Paulinom Bjaževićem, zatim generalnim vikarom Vojnoga ordinarijata u RH dr. Jakovom Mamićem, vojnim i policijskim kapelanima u RH i više od pedeset svećenika.
mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online
"Ovom misnom žrtvom želim dobrom Bogu preporučiti dušu pokojnoga svećenika Josipa. Vječni neka ga nagradi za marni rad u Hvarsko–bračko–viškoj biskupiji i za sve dobro koje je po njegovim rukama učinjeno braći ljudima" rekao je na početku mise zadušnice biskup Štambuk, ustvrdivši da je mons. Šantić volio Crkvu i činio dobro ljudima. "U zvjezdane godine njegova života spadaju one godine kada je vodio Karitas naše biskupije i pribavljao u gorkim danima rata hranu za brojne prognanike i izbjeglice. Tih ratnih dana naši vojnici – branitelji bili su na raznim crtama bojišnice svjedoci njegove gorljive ljubavi i pomaganja. Sve župe u kojima je djelovao vjerujem da će ga pamtiti po dobru, u duhovnome i materijalnome smislu" istaknuo je hvarski biskup, podsjetivši da je mons. Šantić obavljao različite dužnosti i zasluženo primio visoka priznanja. "Bilo da je riječ o djelovanju na tlu naše biskupije, bilo da govorimo o godinama provedenima u službi Vojnoga ordinarijata, ostavio je iza sebe dobre tragove i pozitivne uspomene", rekao je pastir mjesne Crkve.
mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online
Nakon evanđelja koje je navijestio hvarski dekan preč. Pavišić, na početku propovijedi vojni biskup mons. Jezerinac izrekao je u ime svih svećenika i djelatnika Vojnoga ordinarijata, bivših i sadašnjih, zatim u svoje osobno ime, kao i uime svih prisutnih svećenika i vjernika sućut biskupu Štambuku, te bratu i sestrama preminuloga mons. Šantića. U propovijedi osvrnuo se na vlast i službu koju Crkva ima Isusovim nalogom upućenim apostolima, te uz ostalo rekao: "Tu je ovlast primio i pokojni mons. Šantić. Prije toga, kao mladić, osjetio je u sebi Kristov poziv. Isus Krist poziva u svoju službu one koje sam hoće da budu s njime i šalje ih propovijedati narodima. I on se odazvao tomu Božjemu pozivu i posvetio se velikoj obitelji koja se zove Crkva. Program mu je bio pokazati lice Božje, lice Sina Božjega suvremenome čovjeku, vojniku i policajcu", rekao je biskup Jezerinac, ustvrdivši da je mons. Šantić uprisutnjivao Krista naviještajući Božju Riječ i slaveći svete tajne vjere. "Svojim naviještanjem budio je vjeru u dušama ljudi koji ne vjeruju, a u srcima vjernika hranio je njihovu vjeru. Svojim ljudskim i neuvjetovanim pristupom znao je kroz običnu riječ i gestu poslužiti Božju snagu i milost, toplinu i oprost", istaknuo je vojni ordinarij.
mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online
"Hvala ti za ljubav kojom si se trošio u oblkovanju Vojnoga ordinarijata. Hvala ti za mudrost kojom si mi pomagao prevladati mnoga i teška pitanja Vojne biskupije. Hvala ti za gorljivost kojom si ulazio u ostvarivanje svojega poslanja generalnoga vikara Vojnoga ordinarijata. Oprosti ako si me nekad doživio neraspoloženim za tvoju misao ili postupak", rekao je vojni biskup, te na kraju propovijedi uputio je zahvalnu riječ bratu i sestrama te rodbini preminuloga mons. Šantića, a na poseban način liječnicima Kliničkih bolničkih centara u Zagrebu i Splitu što su svojim znanjem i prijateljstvom omogućili da je mons. Šantić mogao živjeti s teškom bolešću.
mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online
Na kraju mise zadušnice u ime Družbe "Braća hrvatskoga zmaja" u kojoj je mons. Šantić bio nositelj odličja, oproštajnu riječ uputio je Vanja Mladina, ustvrdivši da će "veličina njegova duha imati snažno mjesto u njihovoj kolektivnoj memoriji". Generalni vikar mons. Jerčić u oproštajnoj riječi koju je uputio u ime biskupijskih svećenika istaknuo je karitativni rad i djelovanje mons. Šantića u ratu i poraću, zahvalivši mu i na primjeru pastoralnoga rada koji je dao ostalim svećenicima. "Trudili ste se poticati nas na uključivanje u pastoralne i karitativne aktivnosti. Osim pastoralnoga rada, dali ste svoj doprinos društveno–političkomu, ali i kulturnomu životu grada Hvara", istaknuo je vlč. Plenković, katedralni župnik u Hvaru gdje je mons. Josip više godina vršio župničku službu, podsjetivši da je kao katedralni župnik oživio i hvarske bratovštine, te poticao uključivanje vjernika laika u život župne zajednice. Posebno je istaknuo njegov angažman na materijalnome planu i svestranu obnove hvarske katedrale.
mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online
Izaslanik vrhovnoga zapovjednika Oružanih snaga RH predsjednika dr. Ive Josipovića načelnik Glavnoga stožera dr. Drago Lovrić ustvrdio je da je mons. Šantić dao nemjerljiv doprinos u izgradnji duhovnoga identiteta hrvatskoga vojnika, kao i doprinos u afirmaciji hrvatskih vojnika na međunarodnome planu, posebno kroz međunarodna hodočašća vojske i policije u Lurd.
mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online
Izraze sućuti u povodu smrti mons. Šantića uputili su: Hrvatska Biskupska Konferencija, papinski nuncij u Berlinu nadbiskup Nikola Eterović, splitsko-makarski nadbiskup dr. Marin Barišić, sisački biskup dr. Vlado Košić, zatim vojni ordinarij u BiH Tomo Vukšić, bivši vojni generalni vikar iz Austrije prelat dr. Franz L. Fahrnen te ostali uglednici iz crkvenoga života. Kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, u poruci sućuti napisao je da je mons. Šantić svojim dušobrižništvom u Vojnome ordinarijatu zadužio mnoge svjedočeći ljepotu Evanđelja, rodoljublje i domoljublje. Od predstavnika državnih vlasti izraze sućuti uputili su: predsjednik RH dr. Ivo Josipović, ministar branitelja Predrag Matić, ravnatelj policije Ranko Ostojić, zatim ministar obrane Ante Kotromanović i drugi.
mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online
Obrednu molitvu i iskazivanje počasti preminulome svećeniku predvodio je postirski župnik don Tonci Jelinčić. Uz pripadnike vojske i policije, zatim Hrvatske ratne mornarice i ostalih vojnih dužnosnika, ispraćaju postirskoga svećenika nazočili su Višnja Tafra, izaslanica ministra obrane Ante Kotromanovića i ministar uprave naš Pučišćanin Arsen Bauk. Na misi i na groblju pjevao je župni zbor "Karmel", a od pokojnika se oprostila i klapa "Sveti Juraj" Hrvatske ratne mornarice koju je 2001. godine utemeljio naš preminuli general. Zbog čina brigadnoga generala ispraćen je uz vojne počasti. Hrvatski stijeg koji se nalazio na lijesu vojnici su uručili njegovu bratu Ivanu koji ga je cijelo vrijeme njegove bolesti njegovao i služio. Lijes sa zemnim ostacima pokojnika položen je u obiteljsku grobnicu nakon čega su pripadnici vojske i policije te Hrvatske ratne mornarice položili vijence.
mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online
Svećenik Josip Šantić rođen je 25. ožujka 1946. godine kao deveto od desetero djece u obitelji. Nakon sjemenišne gimnazije u Zadru 1964., upisao je Teologiju u Splitu. Zaređen je za svećenika 29. lipnja 1970. godine u Komiži na otoku Visu. Posebno valja istaknuti njegov predani vjeroučiteljski rad na Hvaru, te rad s mladima u splitskome Bogoslovnom sjemeništu. Po povratku na Hvar, imenovan je generalnim vikarom naše biskupije i katedralnim župnikom. Kao svećenik i dragovoljac sudjelovao je u Domovinskome ratu na bojišnicama Velebita i Novigrada Zadarskoga, te u tim danima bio blizak hrvatskim vojnicima. Godine 1997. odlazi u Zagreb na službu generalnoga vikara Vojne biskupije koju je vršio trinaest godina. Sveti Otac imenovao ga je osobnim prelatom Njegove Svetosti. Nositelj je odlikovanja Lurdskoga svetišta "počasnoga kapelana" s pravom nošenja prsnoga križa, koje je ustanovio papa Pio X. prigodom 100. obljetnice lurdskih ukazanja. Počasni je član Zrinske garde iz Čakovca, kao i Antropološkoga društva Hrvatske. Nositelj je odličja sa zlatnim zmajem Braće hrvatskoga zmaja i odličja Županije splitsko–dalmatinske te Grada Hvara. Predsjednik RH dr. Ivo Josipović 2011. godine odlikovao ga je Redom kneza Branimira s ogrlicom za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnoga položaja i ugleda Republike Hrvatske. Od umirovljenja do smrti živio je u svome domu u Postirima, gdje se hrabro borio s opakom bolešću. Nedjeljom i blagdanima spremno je koncelebrirao na misnim slavljima, spreman pomoći koliko su mu to dopuštale tjelesne snage, a od običnoga dana misu je rado slavio i u kapeli Sv. Josipa u sklopu kuće sestara Kćeri Božje ljubavi. Postirska crkva bila mu je drugi dom. Zato je iz te crkve i ispraćen do mjesnoga groblja.

TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: Jerski
mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online
mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online
mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online
mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online
mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online
mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online mons. Josip Šantić sprovod Postira slike otok Brač Online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -