Root » , » Tradicionalno okupljanje kod crkve sv. Ivana u Sutivanu

Tradicionalno okupljanje kod crkve sv. Ivana u Sutivanu

Objavio: BracOnline | 23. 06. 2014.

Sv. Ivan Krstitelj Sutivan slike otok Brač Online Sv. Ivan Krstitelj Sutivan slike otok Brač Online
Tradicionalno na uočnicu blagdana Rođenja Ivana Krstitelja, u ponedjeljak 23. lipnja, vjernici župe Sutivan okupili su se oko crkve Sv. Ivana Krstitelja na predjelu Bunta gdje su proslavili taj blagdan. U nazočnosti domaćih vjernika, ali i tamošnjih gostiju, misno slavlje pred obnovljenom svečevom crkvom slavio je župnik Brusja i Veloga Grablja na Hvaru Jure Martinić u zajedništvu s bračkim dekanom Tonijem Plenkovićem i mjesnim župnikom Benjaminom Capkovićem.

U propovijedi predvoditelj slavlja istaknuo je sv. Ivana Krstitelja kao čovjeka vjere koji nije živio u buci i strci, nego u tišini pustinje. "U pustinji nema moći, u njoj život ovisi o vjeri, čovještvu i velikoj hrabrosti. Pustinja je simbol praznine, prostor koji nas plaši. Ivan Krstitelj poziva nas na vjeru, ali onu koja u sebi nosi snagu promjene, snagu obraćenja", istaknuo je vlč. Martinić.

Na kraju slavlja župnik Capković podsjetio je vjernike da su korijeni župne zajednice u Sutivanu počeli upravo kod svečeve crkve koja je podignuta 1477. godine na temeljima ranokršćanske bazilike iz 6. stoljeća. Nakon mise na prostoru pred crkvom blagoslovljena je vatra, a mladi su, zatim, tradicionalno preskakali vatru, što – prema starome vjerovanju – donosi dobro zdravlje u narednoj godini.

TEXT BY: Jadran Bašić
Sv. Ivan Krstitelj Sutivan slike otok Brač Online Sv. Ivan Krstitelj Sutivan slike otok Brač Online
Sv. Ivan Krstitelj Sutivan slike otok Brač Online Sv. Ivan Krstitelj Sutivan slike otok Brač Online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -