Root » , , » Supetrani svečano proslavili nebeskoga zaštitnika i Dan grada

Supetrani svečano proslavili nebeskoga zaštitnika i Dan grada

Objavio: BracOnline | 29. 06. 2014.

Fjera Supetar slike otok Brač Online Fjera Supetar slike otok Brač Online
Svečanim misnim slavljem i ophodom s kipovima sv. Petra i Pavla najveća bračka župa – Supetar svečano je proslavila 29. lipnja svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla koja se u toj župi slavi kao njezin naslovnik i Dan grada. Središnje misno slavlje uz sudjelovanje više vjernika predvodio je u crkvi Navještenja Marijina Ivan Šibalić, povjerenik za pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije, koji boravi na otoku. Uz predsjedatelja slavlja suslavio je brački dekan i supetarski župnik Toni Plenković, zatim umirovljeni svećenik iz Pučišća Ivica Eterović, a među koncelebrantima bio je i naš postirski svećenik koji se trenutno nalazi na poslijediplomskome studiju u Rimu Pavao Gospodnetić, koji je i svečano navijestio evanđeoski ulomak.

"Danas slavimo svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla, i to apostola koji su u središtu Crkve. Slaveći Petra, prvoga papu u povijesti Crkve, pa sve do današnjega pape Franje, Crkva slavi trajnu papinsku službu u svojoj povijesti. Upravo preko papinske službe ostvaruje se jedinstvo Crkve", rekao je na početku slavlja predvoditelj bogoslužja. U prigodnoj propovijedi govorio je o posebnosti izbora Petra za uzvišenu službu u Crkvi, te pri tom istaknuo: "Promatrajući ljudskim očima, primjećujemo da Petar i nije bio nešto posebno obrazovan. Pitamo se zašto Isus na tu službu nije imenovao recimo obrazovanijega Pavla ili evanđelista Luku? Uskrsli Isus dolazi među svoje apostole i upravo Petra, i to tri puta, pita "Ljubiš li me više nego drugi". Petar je tužan što ga Isus to pita tri puta. Upravo iz Petrove ljubavi prema Isusu rađa se služba koju mu Isus daje. Sve je potrebno imati, ali oni koji sve imaju a ljubavi nemaju, opasni su ljudi."

Propovjednik je potaknuo vjernike na razmišljanje o tome koliko u životu, na poslu i u obitelji, svjedoče Isusa Krista te ustvrdio: "Nama nedostaje ljubavi prema Isusu Kristu. Petar je uzor u ispovijedanju svoje ljubavi prema Isusu. Pozvani smo poput Petra riječima i djelima svjedočiti svoju vjeru u Isusa. Molimo ga da nas zagovara pred Bogom u svim našim potrebama." Pred kraj misnoga slavlja župnik Plenković čestitao je okupljenim vjernicima svetkovinu, zaželjevši da oduševljenje za Krista kojim su obilovali apostolski prvaci bude glavna oznaka života župne zajednice grada Supetra.

Svetkovinu je, zatim, čestitao nazočnim predstavnicima gradske vlasti na čelu s gradonačelnicom Ivanom Marković s kojom su na misi nazočili i predsjednik Gradskoga vijeća Pero Maričić, zatim dopredsjednik toga vijeća Mate Martinić i njezini suradnici. U svečanome ophodu ulicama grada i po obali bratimi bratovštine Sv. Roka koji su asistirali u liturgiji, nosili su svečeve kipove uz sudjelovanje brojnih vjernika koji su pjevali predvođeni župnim zborom Sv. Cecilije kojim je ravnala s. Robertina Šašo.

Uz proslavu svetkovine sv. Petra i Pavla koja je ujedno i Dan grada, Supetar je pohodio predsjednik Vlade Zoran Milanović koji je zajedno s ministrom uprave Arsenom Baukom obišao gradsku jezgru. Posjetio je, potom, novootvoreni hotel Osam koji je tom prigodom blagoslovio župnik Plenković. Premijer Milanović zatim je u pratnji gradonačelnice Marković, predstavnika grada i njihovih gostiju sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća održanoj u kongresnoj dvorani hotela Kaktus.

TEXT BY: Jadran Bašić
Fjera Supetar slike otok Brač Online Fjera Supetar slike otok Brač Online
Fjera Supetar slike otok Brač Online Fjera Supetar slike otok Brač Online
Fjera Supetar slike otok Brač Online Fjera Supetar slike otok Brač Online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -