Root » , , » Povljani na Ivanje prikupljali milostinju za stradale u poplavama

Povljani na Ivanje prikupljali milostinju za stradale u poplavama

Objavio: BracOnline | 24. 06. 2014.

Fjera Povlja slike otok Brač Online Fjera Povlja slike otok Brač Online
Župa sv. Ivana Krstitelja u Povljima svečano je proslavila 24. lipnja blagdan Rođenja Ivana Krstitelja koji se u toj župi slavi kao njezin naslovnik. U predvečerje dana misno slavlje u crkvi Sv. Ivana Krstitelja, sagrađenoj na temeljima starokršćanske bazilike iz 6. stoljeća, predvodio je fra Antonio Mravak, kapelan svetišta Čudotvorne Gospe u Sinju, u zajedništvu s domaćim župnikom fra Božom Vuletom, gvardijanom franjevačkoga samostana u Sumartinu fra Dušanom Džimbegom, dekanom otoka Brača Tonijem Plenkovićem i ostalim pristiglim bračkim svećenicima.

U propovijedi predvoditelj slavlja potaknuo je okupljene vjernike na razmišljanje o liku i djelu sveca kojega slavi Crkva, ustvrdivši da je Ivan Krstitelj bio jasan, autentičan i svjedok svojega vremena. "Bio je čovjek bez dlake na jeziku. Svoj je život temeljio na Božjoj riječi. Jesmo li i mi u dosluhu s Božjom riječju? Često hladni i nijemi prihvaćamo sve ono što nam se nudi. Trebamo živjeti od svečeve poruke koja se sastoji u pozivu na obraćenje", rekao je, između ostaloga, franjevac Mravak, primijetivši kako živimo u vremenu u kojemu nedostaje povjerenje prema čovjeku i prema Bogu.

U tijeku misnoga slavlja vjernici su prikupljali milostinju za stradale uslijed nedavnih poplava, koja će preko biskupijskoga Caritasa u cijelosti biti upućena ugroženim stanovnicima Bosanske Posavine, sjeveroistočnoga dijela Bosne i Hercegovine. Nakon mise uslijedila je svečana procesija ulicama mjesta i po obali u kojoj su mladi župljani nosili kip Sv. Ivana Krstitelja urešen cvijećem. Svečevim kipom i relikvijom nekoliko je puta blagoslovljen Božji puk koji je pobožno i pjevajući prikladne pjesme sudjelovao u ophodu. Program je završio blagoslovom vjernika i pjevanjem nacionalne himne. Prema riječima mjesnoga župnika, za proslavu sv. Ivana Krstitelja u pokrajnjoj lađi župne crkve uređena je i prikladna galerija sastavljena od umjetničkih slika i ostalih radova, pretežito iz 17. stoljeća, čiji su autori uglavnom brački slikari i umjetnici.

TEXT BY: Jadran Bašić
Fjera Povlja slike otok Brač Online Fjera Povlja slike otok Brač Online
Fjera Povlja slike otok Brač Online Fjera Povlja slike otok Brač Online
Fjera Povlja slike otok Brač Online Fjera Povlja slike otok Brač Online
Fjera Povlja slike otok Brač Online Fjera Povlja slike otok Brač Online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -