Root » , » Biskup Štambuk sa župljanima župe Pučišća

Biskup Štambuk sa župljanima župe Pučišća

Objavio: BracOnline | 01. 06. 2014.

Sv. krizma Pučišća slike otok Brač Online Sv. krizma Pučišća slike otok Brač Online
U tijeku pohoda župama našega otoka od petka 30. do nedjelje 1. lipnja, hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk pohodio je 1. lipnja župu sv. Jeronima u Pučišćima u kojoj je u zajedništvu sa svojim pomoćnikom u Hvaru Jurom Martinićem slavio svečanu misu u crkvi Sv. Jeronima. U nazočnosti brojnih vjernika koji su ispunili župnu crkvu, posebno mjesto pripalo je ovogodišnjim kandidatima za krizmu, njima sedamnaestero, koji su po rukama hvarskoga biskupa primili potvrdu, sakrament kršćanske zrelosti.

Na početku svečanoga slavlja za župu, umirovljeni časnik HV Josip Radić pozdravio je u ime župne zajednice biskupa Štambuka i čestitao mu 25. obljetnicu biskupske službe. "Kao biskup aktivno ste djelovali na području naše župe, naše biskupije, ali i cijele Crkve u našemu narodu. Posebno kao član Hrvatske biskupske konferencije brinuli ste se za pomorce i Rome. Kroz teške dane Domovinskoga rata davali ste ohrabrenje i podršku hrvatskim vojnicima. U našoj biskupiji poticali ste svećenike na djelotvorniji pastoralni i duhovni rad. Obnovili ste mnoge crkve, župne kuće i zvonike", rekao je, između ostaloga, župljanin Radić. Pozvao je biskupa Štambuka da i nadalje bude ohrabrenje mladima i bračnim zajednicama.

U propovijedi biskup Štambuk vjernike je potaknuo na razmišljanje o vrijednostima evanđelja i življenja u vjeri kroz svetopisamski navještaj apostola Petra o poslanju kršćana u svijetu. Biskup je ustvrdio kako je potrebno uočiti vrijednosti koje nam nameće evanđelje, ali i vrijednosti koje nameće suvremeni svijet. Uputio im je sljedeću poruku: "Osjetite potrebu za pravednošću i plemenitošću. Ako uđete u politički život, budite širitelji istine, pravednosti i poštenja. Neka vas svi prepoznaju po vjeri u Boga. Neka crkva u kojoj se okupljate bude vaše sveučilište koje će vas naučiti što znači biti dobar čovjek i kršćanin".

U završnoj riječi biskup Štambuk posebno je izrazio zahvalnost redovnicama Družbe Služavke maloga Isusa koje djeluju u župi, te za njihovu brigu i zauzetost za starački dom. Izrazio je nadu da će pučiška župa dati nova svećenička zvanja Crkvi. Pred kraj misnoga slavlja mladi su biskupu Štambuku darovali biskupski grb izrađen od kamena u klesarskoj radionici pučiškoga kamenoklesara Rade Drpića. Crkveno slavlje pjevanjem je uveličao mješoviti zbor Sv. Jeronima pod vođenjem s. Danijele Mihić, a pjevao je i Dječji zbor kojim je ravnala prof. Nikolina Drpić.

TEXT BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -