Root » , » Supetrani svečano proslavili sv. Viktora

Supetrani svečano proslavili sv. Viktora

Objavio: BracOnline | 02. 05. 2014.

sv. Viktor Supetar slike otok Brač Online sv. Viktor Supetar slike otok Brač Online
Svečanim ophodom sa svečevim poprsjem i misnim slavljem koje je u prepunoj crkvi Navještenja Marijina predvodio hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk, proslavljen je 2. svibnja blagdan sv. Viktora mučenika koji se slavi kao zavjetna svetkovina u Supetru. Uz biskupa Štambuka suslavili su župnik Pučišća Andro Ursić, župnik Selaca Jakša Rubinić, župnik Dola i Splitske Marko Plančić te umirovljeni svećenici Ivica Eterović i Petar Doljanin. Program proslave supetarskoga suzaštitnika čije se relikvije nalaze položene ispod glavnoga oltara započela je svečanom procesijom ulicama grada s vjerničkim pukom, u kojoj je poprsje sv. Viktora nosio bivši supetarski župnik Andro Ursić, uz asistenciju bratima bratovštine Sv. Roka.

"Koja je to unutarnja veličina koja se od nas traži, koja mora biti prepoznatljiva u životu vjernika. Što ćemo to pokazati svijetu, što će to svijet od nas uočiti te prihvatiti ili odbaciti? Na kojim temeljima počiva naše ljudsko uvjerenje", zapitao je biskup Štambuk okupljene vernike, među kojima su pristigli i oni iz okolnih župa na slavlje sv. Viktora. Pred njih je stavio svečev lik i pozvao ih na preispitivanje odnosa prema vjeri. Govoreći o izazovi suvremenoga društva, posebno o odnosu prema kršćanskim vrijednostima, poručio im je kako moraju kao vjernici biti prepoznatljivi u društvu.

Na kraju slavlja brački dekan i supetarski župnik Toni Plenković čestitao je biskupu Štambuku u ime župne zajednice srebrni jubilej biskupske službe, podsjetivši da je imenovan za biskupa dok je obnašao župničku službu u Supetru, te da je biskupski red primio 30. travnja 1989. godine. Nakon službe Božje pobožni puk zaustavljao se u molitvi pred rakom u kojoj se nalazi tijelo sv. Viktora koje su pomorci donijeli u grad Supetar godine 1853. iz rimskih katakombi. Svečeva raka otvara se na uočnicu njegova blagdana, te na traženje pojedinaca u teškim životnim prilikama.

TEXT BY: Jadran Bašić
sv. Viktor Supetar slike otok Brač Online sv. Viktor Supetar slike otok Brač Online
sv. Viktor Supetar slike otok Brač Online sv. Viktor Supetar slike otok Brač Online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -