Root » , » Hvarski biskup otvorio raku sv. Viktora na štovanje Supetranima

Hvarski biskup otvorio raku sv. Viktora na štovanje Supetranima

Objavio: BracOnline | 01. 05. 2014.

sv. Viktor Supetar slike otok Brač Online sv. Viktor Supetar slike otok Brač Online
Otvaranjem svečeve rake i misom u crkvi Navještenja Marijina u Supetru, otvorena je 1. svibnja proslava sv. Viktora, suzaštitnika toga grada, mučenika iz doba rimskih katakombi čiji se sarkofag s balzamiranim tijelom nalazi ispod oltara župne crkve. Svečeve relikvije kojima se utječu mnogi vjernici, posebno putnici i pomorci, u predvečerje blagdana otvorio je hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk.

Otvarajući raku sv. Viktora biskup Štambuk podsjetio je da je tijelo sveca iz rimskih katakombi doneseno u Supetar 3. travnja 1853. godine, te se od tada do danas vjernici utječu njegovoj zaštiti. Pozvao je okupljene vjernike na molitvu svecu za ostvarenje dobroga ljudskoga i kršćanskoga života, te zatim predvodio molitvu sv. Viktoru. Misu blagdana sv. Josipa radnika na kojoj je pjevao zbor Sv. Cecilije pod ravnanjem s. Robertine Šašo, slavio je brački dekan i supetarski župnik Toni Plenković.

Nakon misnoga slavlja hvarski biskup u pratnji bračkoga dekana susreo se s mladima u župnoj crkvi i kroz razgovor s njima ohrabrio ih u njihovu ljudskom i kršćanskom rastu. Pozvao ih je na finoću i pristojnost prema roditeljima, na savjestan i odgovoran odnos prema radnim obvezama, te na poštovanje prema vjeri. Biskup je u molitvi pred mladima zazvao pomoć Djevice Marije da budu i ostanu dobri svjedoci vjere.

Na blagdan sv. Viktora, 2. svibnja, mons. Štambuk slavit će svečanu blagdansku misu u 18 sati. Središnja proslava počet će svečanim ophodom ulicama grada s poprsjem sv. Viktora.

TEXT BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -