Root » , » Biskup Slobodan Štambuk pohodio župu Dol

Biskup Slobodan Štambuk pohodio župu Dol

Objavio: BracOnline | 17. 05. 2014.

sv. pričest sv. krizma Dol slike otok Brač Online sv. pričest sv. krizma Dol slike otok Brač Online
sv. pričest sv. krizma Dol slike otok Brač Online sv. pričest sv. krizma Dol slike otok Brač Online
"Prvo Mariji želimo uputiti svoj pozdrav, Njoj koju ova župa posebno časti i kojoj se moli. Želim da vam dobri Bog dade potrebite milosti kako biste ustrajali u dobru, te rasli u ljudskim i kršćanskim vrijednostima", rekao je hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk predvodeći u subotu 17. svibnja misno slavlje u župi Očišćenja Blažene Djevice Marije u Dolu. U prigodi pohoda biskupa Štambuka toj župi bračkoga dekanata okupili su se brojni vjernici, posebno Doljani iz okolnih bračkih župa ispunivši župnu crkvu. Na misu su skladno pjevali Pučki pjevači koji njeguju "a capella" pjevanje.

U propovijedi biskup Štambuk je potaknuo okupljene vjernike na razmišljanje o važnosti vjere u Isusa Krista, posebno u vremenu koje pred vjernike stavlja posebne izazove: "Usuđujem se reći kako je danas teže biti istinski vjernik nego u vrijeme komunizma u kojemu smo znali tko je tko. Ovo je vrijeme nekako prevrtljivo. Događaji u svijetu, ali i u nas, uvelike nas upozoravaju i potiču na preispitivanje našega odnosa prema vjeri u Isusa Krista", rekao je biskup Štambuk. Sa zabrinutošću je podsjetio na nedavni događaj u Nigeriji u kojoj je oteto 200 djevojaka, te se od njih tražilo da se odreknu svoje vjere: "To je svijet u kojemu mi živimo. I naša je Domovina nakon dobivanja slobode počela slobodnije živjeti, ali samo izvana, na vanjštini. Iznutra, u njezinu biću, smijemo primjetiti da je ostao isti sadržaj", upozorio je hvarski biskup, pozvavši vjernike na molitvu za osnaženje vlastite vjere i ljubavi prema Isusu Kristu. Na kraju je poručio: "Neka nam Majka Božja koja je na pročelju dolske crkve i župe, te koju Doljani posebno mole i slave, pomogne da razumijevajući događaje u svijetu ostanemo vjerni zdravim korijenima naše vjere."

Na kraju misnoga slavlja domaći župnik Marko Plančić u ime župne zajednice čestitao je biskupu srebrni jubilej biskupske službe, zahvalivši mu, pritom, na trudu i radu za dobro župe i Hvarske biskupije. Upoznao je biskupa s radovima na obnovi dotrajale župne crkve, pozvavši vjernike na daljnju suradnju i pomoć. U završnoj riječi mons. Štambuk izrazio je radost zbog poduzetih radova na obnovi crkve Očišćenja BDM, te posebno pohvalio urednost i brigu vjernika oko mjesnoga groblja koje je pohodio uoči misnoga slavlja u toj župi. Pred župnom crkvom biskup Štambuk zatim se kratko zadržao s okupljenim vjernicima.
U tijeku boravka na Braču hvarski biskup pohodit će u nedjelju, 18. svibnja, župu Gospe Karmelske u Milni gdje će slaviti misu u 10.30 sati.

TEXT BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -