Root » , » U Postirima proslavljen zavjetni blagdan sv. Josipa

U Postirima proslavljen zavjetni blagdan sv. Josipa

Objavio: BracOnline | 19. 03. 2014.

sv. Josip proslava Postira slike otok Brač online sv. Josip proslava Postira slike otok Brač online
Župa Postira na Braču proslavila je u srijedu 19. ožujka svetkovinu sv. Josipa koja se u toj župi slavi kao zavjetni blagdan. Mještani župe zavjetovali su se svecu pred njegov blagdan 1944. godine u znak posebne odanosti i štovanja, kada su nacisti dolaskom na otok odveli sve muškarce starije od 10 godina. Čudesnim zagovorom sv. Josipa, vjeruju župljani, većina ih se vratila svojim kućama, dok su sedmorica stradala na putu. Prema zapisima iz župne kronike tadašnjega župnika Ante Marušića, svoj osjećaj zahvalnosti za Božju providnost zagovorom svetoga Josipa žitelji Postira iskazivali su godinama poslije rata i za svečev blagdan u mnoštvu pristupali i slavili sakramente. U znak tadašnjemu zavjetu, podignuta je 2011. godine svečeva crkva na predjelu Glavica.
Misno slavlje u zavjetnoj svečevoj crkvi slavio je župnik Splitske i Dola Marko Plančić u zajedništvu s mjesnim župnikom Antom Jelinčićem. Govoreći o sv. Josipu o kojemu evanđelja izvješćuju skromno, predvoditelj slavlja posebno je istaknuo svečevu pobožnost, odanost i pravednost, ustvrdivši kako su to kvalitete koje bi trebale krasiti svakoga čovjeka.
U homiliji vlč. Plančić istaknuo je svečevu pravednost, rekavši kako je Josip prihvatio Božju volju premda u potpunosti nije shvatio što Bog od njega traži. Josipov primjer predanosti Božjoj volji propovjednik je povezao sa svakodnevnim iskustvom vjernika koji, kako je rekao,
često u životu ne razumiju što je Božja volja, ali se u potpunosti predaju Bogu: "Oni koji se u potpunosti predaju Bogu baštinit će Božje kraljevstvo. Pravednici pokazuju primjer dobrote i svetosti. Bog svoje pravednike gleda kao svoje sluge koji ga uprisutnjuju na zemlji. Zato u proslavi sv. Josipa prepoznajemo primjer i poticaj", istaknuo je predvoditelj slavlja, pozvavši vjernike da poput sveca budu pravednici koji će uprisutniti i živjeti Božju ljubav na zemlji.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić
sv. Josip proslava Postira slike otok Brač online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -