Root » , , » Doljani proslavili Svijećnicu obnovom župne crkve

Doljani proslavili Svijećnicu obnovom župne crkve

Objavio: BracOnline | 02. 02. 2014.

Kandalora fjera Dol slike otok Brač online
"Svetkovina Prikazanja Gospodinova u hramu ili Svijećnica kojom se prisjećamo starca Šimuna koji je za Isusa rekao da je 'svjetlo na prosvjetljenje naroda', podsjeća nas da smo obasjani Gospodinovim svjetlom, te nas poziva da budemo svjetlo jedni drugima", rekao je fra Bože Vuleta, župnik Povalja i Novoga Sela, predvodeći misno slavlje proslave župne svetkovine u nedjelju 2. veljače u Dolu na Braču. Na proslavi župne svetkovine koja je započela blagoslovom svijeća, okupili su se vjernici malobrojne bračke župe, ali i Doljani nastanjeni u susjednim bračkim župama.

"U ovom životu potrebno nam je svjetlo, ono malo svjetlo kao smjerokaz i dobar orjentir na putu našega života. Potrebno nam je svjetlo i molitva za svjetlo. Potreban nam je Bog kako ne bismo izgubili orjentir koji ukazuje prema punomu smislu ljudskoga života", rekao je na početku propovijedi predvoditelj slavlja, ustvrdivši da blagdan Gospodinova prikazanja ukazuje na način života, ali i na naš odnos prema životu. "Blagdan nam pomaže da prihvatimo Božje gospodstvo nad životom. Isus je rođen, ali je i prikazan Bogu. Našim prikazanjem Bogu svjedočimo da je život dar Božji. Naša djeca koju prikazujemo Bogu nisu vlasništvo svojih roditelja, već imaju svoju vlastitost i posebnost koja se ostvaruje kroz život. Životu treba dopustiti da bude, trebamo biti u službi života. Život jest dar, ali mi nismo gospodari toga dara", istaknuo je fra Vuleta.

Osvrnuvši se na odnos suvremenoga čovjeka prema životu, propovjednik je primijetio kako se neispravan odnos prema životu očituje u činjenici da nam drugi postaju vlasništvo, sve do robovlasničkoga odnosa, ili da se prema životu odnosimo kao prema Bogu, a što – upozorio je – vodi u idolopoklonstvo kroz klanjanje onomu što nije Bog. "Čovjek našega vremena postaje roba na tržištu kapitala, prestaje biti život. Čovjek postaje važan samo onoliko koliko proizvodi. Tako postajemo svjedoci da robovlasnički sustav, unatoč deklarativnoj zabrani, stvarno i nije ukinut", poručio je fra Bože Vuleta, pozvavši vjernike da svoj život posvete Bogu i Njemu na službu.

Na kraju misnoga slavlja koje su pjevanjem uveličali domaći Pučki pjevači, dolski župnik Marko Plančić u prigodnoj riječi zaželio je župljanima blagoslovljenu svetkovinu, izrazivši nadu kako će ona vjernicima biti poticaj da u životu budu i ostanu "svjetlo na prosvjetljenje naroda". U ime župne zajednice zahvalio je svima koji su u pripremi za proslavu Svijećnice sudjelovali u obnovi i uređenju sakristijskoga prostora u sklopu kojega je podignut sanitarni čvor, te obnovljeni i uređeni zidovi. Nakon mise župnik Plančić blagoslovio je pred župnom crkvom nova ulazna vrata izrađena od hrastovine u naselju Martin nedaleko Našica.

TEXT BY: Jadran Bašić
Kandalora fjera Dol slike otok Brač online Kandalora fjera Dol slike otok Brač online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -