Root » , » 100. obljetnica župne crkve Sv. Martina u Sumartinu

100. obljetnica župne crkve Sv. Martina u Sumartinu

Objavio: BracOnline | 11. 11. 2013.

Sv. Martin proslava Sumartin slike otok Brač online Sv. Martin proslava Sumartin slike otok Brač online
Župa sv. Martina u Sumartinu na Braču svečano je u nedjelju 10. studenoga proslavila blagdan nebeskoga zaštitnika i naslovnika župne crkve. Ovogodišnja proslava bila je u znaku 100. obljetnice župne crkve Sv. Martina koja je dovršena i blagoslovljena za bogoslužje 1913. godine, čiji je kamen temeljac postavljen g. 1911. Uz proslavu obljetnice postavljen je novi kameni oltar i ambon koje je izradio akademski kipar fra Duje Botteri. Središnja proslava župne svetkovine i obljetnice tamošnje crkve započela je svečanom procesijom ulicama toga primorskoga bračkoga mjesta u kojoj su kip sv. Martina nosili sumartinski čuvari Božjega groba.

Svečano misno slavlje predvodio je hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Stankom Jerčićem, bračkim dekanom Tonijem Plenkovićem, gvardijanom franjevačkoga samostana i župnikom fra Dušanom Džimbegom, ostalim franjevcima iz sumartinskoga samostana i nekoliko bračkih svećenika. Pozdravljajući vjerničko mnoštvo u ispunjenoj crkvi, biskup Štambuk izrazio je radost zbog proslave obljetnice crkve, podsjetivši da je sumartinska crkva bila svjedokom triju ratova, Prvoga i Drugoga svjetskoga rata te Domovinskoga rata. Čestitajući župljanima njihovu svetkovinu, na poseban način obljetnicu njihove crkve, biskup je izrazio nadu da proslava neće biti poticaj samo za materijalnim obnovama crkvenoga prostora, nego i za osnaženje ljubavi prema crkvenomu prostoru.

U prigodnoj propovijedi biskup Štambuk osvrnuo se na postavljanje novoga kamenoga oltara i ambona u neposrednoj blizini oltara, ustvrdivši da je "ambon učionica, a crkva sveto Božje sveučilište": "Ovdje učite onu vertikalu ljubavi prema Bogu, ali i horizontalu kroz ljubav prema čovjeku. Ovdje učite voljeti čovjeka, ljubiti domovinu. S ove katedre slušajte Božju riječ i po njoj živite", poručio je vjernicima, zamolivši sv. Martina da zagovara Sumartinjane u obnovi njihove vjere. Nakon propovijedi biskup Štambuk blagoslovio je obnovljenu crkvu i okupljene vjernike te u liturgijskom obredu nakon posvetne molitve i pjevanih Litanija svih svetih posvetio novi kameni oltar koji je zajedno s ambonom izrađen u klesarskoj radnji Branimira Marovića u Mravincima. Nakon posvete oltara kađenjem je oltaru iskazana posebna čast, a zatim su upaljene oltarske svijeće te je uslijedio središnji dio euharistijskoga slavlja.

Na kraju misnoga slavlja svečano je objavljena povelja o posveti crkve u kojoj kao trajan spomen naznačeno da je crkvu posvetio biskup Štambuk za obnašanja župničke službe fra Dušana Džimbega. Ujedno biskup Štambuk određuje da se u tamošnjoj župi svake godine na dan posvete crkve i novoga oltara slavi spomen na posvetu kao svetkovina. U zahvalnoj riječi župnik fra Dušan Džimbeg čestitao je župljanima svetkovinu i obljetnicu, istaknuvši da je obnova župne crkve ostvarena zaslugom svih župljana. Izrazivši ponos sudjelovanjem župljana u obnovi crkve i organizaciji proslave, posebno crkovinara Nikice Borojevića, župnik Džimbeg napomenuo je kako troškovi poduzete obnove prezbiterija iznose oko 180.000 kn. Posebno je pozdravio mons. Štambuka, zahvalivši mu na materijalnoj i duhovnoj brizi prema župi. U završnoj riječi biskup Štambuk istaknuo je dragocjenu prisutnost franjevaca u sumartinskoj župi. Skladnim pjevanjem liturgijsku proslavu uveličao je župni zbor Sv. Martina pod ravnanjem fra Milana Jašića i Sofije Borojević. Proslava 100. obljetnice župne crkve i župne svetkovine nastavljena je druženjem okupljenih vjernika u velikoj dvorani franjevačkoga samostana.

TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: Jerski
Sv. Martin proslava Sumartin slike otok Brač online Sv. Martin proslava Sumartin slike otok Brač online
Sv. Martin proslava Sumartin slike otok Brač online Sv. Martin proslava Sumartin slike otok Brač online
Sv. Martin proslava Sumartin slike otok Brač online Sv. Martin proslava Sumartin slike otok Brač online
Sv. Martin proslava Sumartin slike otok Brač online Sv. Martin proslava Sumartin slike otok Brač online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -