Home » , , » Muzej uja, Škrip

Muzej uja, Škrip

Objavio: BračOnline | 31.10.13 |

Muzej uja, Škrip, otok Brač slike
Tridesetak metara sjeverozapadno od kaštela Cerineo nalazi se Muzej uja. Njegova zbirka je započeta sustavnim prikupljanjem, obnovom i zaštitom predmeta, s krajnjom zadaćom oblikovanja formalne zbirke čime bi se zaštitila etnografska baština i svijest o svakodnevnom životu prošlih poput generacija.

Predmeti poput preše za masline s bazenima i tijeskom te ostalih strojeva za preradu maslina nastali su na prijelazu iz 9. u 10. stoljeće. S obzirom na raznovrsnost i očuvanost predmeta ona predstavlja iznimno značajno svjedočanstvo kulture rada i života predaka današnjeg stanovništva toga kraja. Godine 1864., Josip Krstulović na mjestu današnjeg muzeja osnovao je manufakturu za preradu maslinovog ulja. Značajno je spomenuti da su početkom 20. st. Kruno i Mandica Krstulović preuredili i nadogradili uljaru te nabavili novu prešu tada prestižne marke Thomas Holt koja je uspješno prerađivala maslinovo ulje do 1963., kada se uljara zatvorila, u nemogućnosti da prati nove tehnologije prerade poput pojave hidrauličnih preša. Unuk Kruna Krstulovića, Kruno Cukrov, sa svojom obitelji renovira i preuređuje uljaru u Muzej uja i otvara sa željom da javnosti predstavi povijest maslinarstva na otoku Braču, važnu stavku bračke povijesne svakodnevnice i života otoka.
Podjelite na:

Brački web

- BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BestofBrac.COM - BolInfo.HR -

Pratite nas

Google prevoditelj

Facebook stranica