Root » , , » Muzej uja, Škrip

Muzej uja, Škrip

Objavio: BracOnline | 31. 10. 2013.

Muzej uja, Škrip, otok Brač slike
Tridesetak metara sjeverozapadno od kaštela Cerineo nalazi se Muzej uja. Njegova zbirka je započeta sustavnim prikupljanjem, obnovom i zaštitom predmeta, s krajnjom zadaćom oblikovanja formalne zbirke čime bi se zaštitila etnografska baština i svijest o svakodnevnom životu prošlih poput generacija.

Predmeti poput preše za masline s bazenima i tijeskom te ostalih strojeva za preradu maslina nastali su na prijelazu iz 9. u 10. stoljeće. S obzirom na raznovrsnost i očuvanost predmeta ona predstavlja iznimno značajno svjedočanstvo kulture rada i života predaka današnjeg stanovništva toga kraja. Godine 1864., Josip Krstulović na mjestu današnjeg muzeja osnovao je manufakturu za preradu maslinovog ulja. Značajno je spomenuti da su početkom 20. st. Kruno i Mandica Krstulović preuredili i nadogradili uljaru te nabavili novu prešu tada prestižne marke Thomas Holt koja je uspješno prerađivala maslinovo ulje do 1963., kada se uljara zatvorila, u nemogućnosti da prati nove tehnologije prerade poput pojave hidrauličnih preša. Unuk Kruna Krstulovića, Kruno Cukrov, sa svojom obitelji renovira i preuređuje uljaru u Muzej uja i otvara sa željom da javnosti predstavi povijest maslinarstva na otoku Braču, važnu stavku bračke povijesne svakodnevnice i života otoka.

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -