Home » , » Predstavljena knjiga u G. Humcu - Iliri na otoku Braču

Predstavljena knjiga u G. Humcu - Iliri na otoku Braču

Objavio: Brač Online | 13.10.13 |

Iliri na otoku Braču knjiga Gornji Humac slike otok Brač online
Ova je knjiga nastala kao posljedica interdisciplinarnoga školskog projekta Osnovne škole Pučišća. Projekt je započeo 2009. godine i trajao je do 2012. godine. Razvijao se i rastao sukladno entuzijazmu i mogućnostima projektnoga tima te učeničkim "istraživačkim otkrićima". Udubivši se u temu, svi članovi projektnoga tima shvatiii su koliko im je bliska daleka prošlost zavičaja. I kako se život na otoku gotovo da i nije mijenjao tisućljećima. I kako je ono što je trajalo tisućljećima naglo promijenjeno tek posljednjih 50 godina. I kako svaki kamen u krajoliku na otoku kamena, ima svoju svrhu i svoju priču. I kako će malo toga ostati, ako se svijest o vrijednosti baštine, i o potrebi održivoga gospodarenja onim što smo dobili u nasljeđe, ne usiječe duboko u osjećaje i uspomene najmladih (na kojima svijet ostaje).

Projektni tim, koji je istraživao temu Iliri na otoku Braču, čini velika skupina učenika. Projektna ideja rodila se u Područnoj školi Gornji Humac. Učitelj i njegovi učenici željeli su upoznati ilirske povijesne tragove u krajoliku svoga zavičaja (okolice Gornjega Humca) jer ih je tu najviše. Svi učenici te male područne škole (od 1. do 4. razreda) sudjelovali su u projektu. Gotovo dvije školske godine svoje su nastavne i izvannastavne aktivnosti povezivali s neposrednom stvarnošću i životom okolnoga stanovništva u dalekoj prošlosti otoka Brača. Tako udubljeni u projektnu temu stekli su mnoge spoznaje o zavičaju. Svojim su zaključcima o pretpostavljenom načinu života starih Ilira značajno pridonijeli kvaliteti projektnih rezultata. Voditelj istaživanja u PŠ Gornji Humac bio je učitelj Siniša Lučić Lavčević. U projekt su bili uključeni i učenici od 5. do 8. razreda iz matične škole u Pučišćima (nekoliko naraštaja) l njihovi voditelji: Ana Marčić, Davor Đorđević i Lada Kuzmanić Runje. Projektne aktivnosti u matičnoj školi ostvarivale su se kroz nastavu Povijesti, Zemljopisa i Likovne kulture.

Područje učeničkih terenskih istraživanja u najvećoj je mjeri bio teritorij Općine Pučišća. Projekt nije imao pretenzije obuhvatiti cjelovitu ilirsku "ostavštinu" na Braču, nego navesti učenike na razmišljanje i zaključivanje utemeljeno na istraživačkom iskustvu s nekoliko povijesnih lokacija. Udubljivanje u temu i istraživanja u najbližoj okolini snažno je zaokupilo učeničku maštu. Navelo ih je na razmišljanje o uvjetima života svojih "praotaca" u davnoj prošlosti, pokrenulo osjećaje i želju da pridonesu javnoj promociji bogate bračke povijesne i prirodne baštine te zaštiti povijesnih tragova u krajoliku. Osobit doprinos projektu dali su mentori iz Hrvatskoga fotosaveza, Zlata Medak i Predrag Bosnar. Uz njihovo su vodstvo nastale učeničke fotografije koje su dale život, živost i vjerojatno najveću vrijednost ovoj knjizi. Ravnateljica škole dr. sc. Lucija Puljak predvodila je projektni tim.

0 komentara:

Oznake mjesta

Bobovisca (28) Bobovisca-na-moru (28) Bol (453) Dol (113) Donji-Humac (58) Dracevica (51) Gornji-Humac (64) Lozisca (75) Milna (190) Mirca (57) Murvica (27) Nerezisca (212) Novo-Selo (34) Obrsje (3) Podhume (3) Postira (443) Povlja (86) Praznica (46) Pucisca (190) Selca (174) Skrip (71) Splitska (77) Sumartin (98) Supetar (452) Sutivan (224)

Brački web

BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BolInfo.HR

Facebook stranica

Pratite nas

Facebook otok Brač Online slikeTwitter otok Brač Online slikeGoogle Plus otok Brač Online slikeInstagram otok Brač Online slikePinterest otok Brač Online slikeRSS Feeds otok Brač Online slike

Google prevoditelj

Popularno