Home » , , » Crkva sv. Martin, Supetar

Crkva sv. Martin, Supetar

Objavio: Brač Online | 30.9.13 |

Crkva sv. Martin, Supetar, otok Brač slike
Dana 22. prosinca 1752. godine zatraži ugledni Supetranin “conte” Mihovil Dujmović dozvolu hvarskoga biskupa Cezara Bonaiuti-ja da pokraj svoje kuće podigne crkvicu “u čast Preslavne Djevice Marije i zaštitnika sv. Martina biskupa”, da je dolično opremi itd. Biskup je privolio isti dan, uz uvjet da između kuće i crkve ne bude nikakve veze. Ovaj konte Miće, rođen oko 1701. g., bio je jedan od nadstojnika novogradnje supetarske župnice, a pripadao je starom poljičkom plemstvu od kojih se jedna grana doselila u Supetar negdje u drugoj polovici 17. st., te ih stoga valja lučiti od domaćih pučana Dujmovića u Škripu i Splitskoj.

Razlog za podignuće crkvice bio je Mihovilov zavjet, učinjen pošto je u teškoj bolesti bio čudesno spašen zagovorom upravo Žalosne Gospe i sv. Martina: o tome nam govori i zavjetna slika nekoć u ovoj crkvi, a trenutno u župnoj (ulje na platnu veličine od oko 2 za 1,8 m). Slika prikazuje teško bolesnog zavjetnika Dujmovića okruženog anđelima. O gradnji crkve nemamo podataka, no bila je dovršena najkasnije 1760. godine, kada je bilježi biskupski pohod: tada je Supetar sa samo 850 žitelja imao župnika, kapelana, 6 drugih svećenika, 2 đakona i 1 klerika!

Godine 1767., 31. siječnja, dobiven je od Sv. Stolice sedmogodišnji potpuni oprost za sve one koji pohode ovu crkvu; svega nekoliko mjeseci kasnije dodijeli isti papa Klement XIII. trajni i svednevni potpuni oprost “povlaštenog oltara”, koji je vrijedio za pravovlasnika i sve njegove ukućane, na žrtveniku iste crkve. O tome svjedoči natpis na drvenoj ploči (vel. od o. 70 za 30 cm), naslikan u imitaciji kamena i sada u župnom muzeju.
Valjda na temelju ove povlastice slavila se ovdje svaki dan misa, kako bilježi vizitacija iz 1780. g., koja tu navodi i kustodiju sa svetačkim moćima. God. 1797. podignu “opat” Jakov Dujmović, “pravni stručnjak” kako sam ponosno ističe, zvonik-preslicu ove crkvice. Prema rodoslovlju i župnim maticama, ovaj don Jakov sin je utemeljitelja ove crkve Mihovila, rođen 1746.; kako mu najstarija sačuvana supetarska matica umrlih, koja počinje 1801. g., ne bilježi smrti, umro je ili nešto prije prije, a malo poslije podignuća zvonika, ili pak iza 1801. ali izvan zavičaja.

God. 1815. spominje se u Sv. Martinu relikvijar s brojnim moćima, dok se 1823. g. crkvica navodi u vlasnosti obitelji Rendić, baštinika pok. braće Dujmović. Nasuprot tome, 1830. g. u njoj celebrira don Jakov Dujmović ml. (1783.-1862.), vjerojatno sinovac prethodnoga, a crkva je i nadalje u vlasništvu Dujmovića. Stara je kuća supetarskih Dujmovića bila ona na zapadnom kraju luke (č. zgr. 7), koja je sve do 1980-ih imala starinski krov od kamenih ploča.
Napokon se u Pušićevoj vizitaciji iz 1928. g. iznosi da je Sv. Martin bio otkupljen (ne kaže se kada, ni za koga) od obitelji Balarin, nasljednika Dujmovića; u crkvici je bilo dosta svetačkih relikvija i lijepih starinskih slika, od kojih je onu “sv. Martina” (=?) trebalo popraviti.

Iz Sv. Martina svakako je slika “Skidanja s križa” (Pieta’, Žalosna Gospa) sada u Župnom muzeju, a potječe očito s oltara ove crkve, kojoj je Sedam žalosti bl. Djevice Marije bio prvotno glavni naslov, kasnije zaboravljen. Oslikani je dio polukružno dočet (što potvrđuje da je riječ o oltarnoj pali) i prikazuje oživljenoga(!) Krista koji sjedi na rubu vlastitoga groba, dok mu anđelak pridržava desnu nogu, pod kojom su biljezi Muke i Pokopa: čavli, bič, posudica s pomašću. Iza Krista je Gospa ispružene desnice i ekstatična pogleda uprta k Nebu, odakle je promatra skupina anđelaka. Ističe se naturalistički prikaz omršavjelog i izmučenog Kristova tijela koji pripada vrhuncu supetarskih slikovnih spomenika.

Smješten u uličici južno od luke, Sv. Martin ima pročelje prema istoku, s jednostavno profiliranim ravnim nadvratnikom, sličnu okruglu “ružu” ponad njega te razigraniji zvonik na preslicu za tri zvona, obočen baroknim volutama i četvrtasti oltarni prostor obrubljen je diskretnom baroknom profilacijom. Crkvica je bila obnovljena nastojanjem župnika Štambuka 1984.-1986. g., prvenstveno za izlaganje župne riznice (od 1990-ih smještene u staroj župnoj kući, v.), a dvorište joj je uređeno 1998.-1999.g.

Od 2010. g. u crkvi se nalazi stalna postava umjetnika Tomislava Ostoje – 42 skulpture, deset slika i gipsani model bl. Alojzija Stepinca (290 cm) – koja se može razgledati u ljetnim mjesecima.

Oznake mjesta

Bobovisca (28) Bobovisca-na-moru (28) Bol (456) Dol (113) Donji-Humac (59) Dracevica (52) Gornji-Humac (66) Lozisca (75) Milna (194) Mirca (59) Murvica (27) Nerezisca (216) Novo-Selo (34) Obrsje (3) Podhume (3) Postira (443) Povlja (87) Praznica (49) Pucisca (193) Selca (177) Skrip (72) Splitska (80) Sumartin (99) Supetar (462) Sutivan (224)

Brački web

BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BolInfo.HR

Facebook stranica

Pratite nas

Facebook otok Brač Online slikeTwitter otok Brač Online slikeGoogle Plus otok Brač Online slikeInstagram otok Brač Online slikePinterest otok Brač Online slikeRSS Feeds otok Brač Online slike

Google prevoditelj

Popularno