Root » , , » Škripljani proslavili sv. Jelenu Križaricu

Škripljani proslavili sv. Jelenu Križaricu

Objavio: BracOnline | 18. 08. 2013.

Fjera Škrip otok Brač online slike Fjera Škrip otok Brač online slike
Fjera Škrip otok Brač online slike Fjera Škrip otok Brač online slike
Župa sv. Jelene Križarice u Škripu proslavila je u nedjelju 18. kolovoza svoju nebesku zaštitnicu, koja je i naslovnik župne crkve sagrađene na prijelazu iz 18. u 19. st. Misno slavlje uz sudjelovanje brojnih vjernika, među kojima su na slavlje pristigli vjernici iz okolnih bračkih župa, predvodio je domaći župnik Ivica Matulić. Pozdravljajući vjerničko mnoštvo i čestitajući župljanima njihovu svetkovinu, podsjetio je kako se ove godine slavi 1700. obljetnica Milanskoga edikta kada je car Konstantin, sin kraljice Jelene, kršćanima dao slobodu, čime je, dodao je, za povijest kršćanska i Crkve krenulo novo razdoblje. Uz proslavu te obljetnice, u tijeku misnoga slavlja župnik Matulić krstio je Ivana–Franka, dijete Jurice i Sandre Mihovilović, poručivši kako se škripska župa tim događajem želi pridružiti proslavi velike obljetnice za hrvatski narod i Crkvu.

U propovijedi vjernike je potaknuo na razmišljanje o ulozi i veličini žene u suvremenomu društvu, stavivši im za primjer lik i djelo Jelene Križarice, koja je, rekao je, kao pučanka napustila carski dvor i otišla u Svetu Zemlju kako bi istraživala Isusovu domovinu te se kao kršćanka posvetila istraživanju kršćanskih vrednota. Govoreći o njezinoj veličini, propovjednik je ustvrdio da se veličina žene ne mjeri time koliko ju svijet slavi, nego time kakvoga je srca, zaželjevši vjernicima zagovor sv. Jelene Križarice kako bi u životu bili kršćani koji se neće stidjeti Kristova križa.

Nakon mise uslijedila je procesija s kipom sv. Jelene po trgu uokolo župne crkve, a vjernici su prethodno potaknuti na molitvu za mlade, obitelji, mjesto i hrvatski narod. Vjernički puk molio je i za mir u nemiru pogođenom Egiptu. Na kraju liturgijskoga slavlja kojem su asistirali ministranti župe sv. Antuna opata iz Pražnica izrečena je blagoslovna molitva za majku i oca krštenika, te za vjerni narod.

TEXT BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -