Root » , » Proslava Velike Gospe u Pučišćima

Proslava Velike Gospe u Pučišćima

Objavio: BracOnline | 15. 08. 2013.

Velika Gospa Pučišća otok Brač online slike
Na Veliku Gospu, 15. kolovoza, generalni tajnik Sinode biskupa u Rimu nadbiskup mons. Nikola Eterović predvodio je svečano misno slavlje u župi Sv. Jeronima u Pučišćima uz sudjelovanje brojnih vjernika koji su ispunili župnu crkvu. Nakon evanđelja koje je svečano navijestio ovogodišnji mladomisnik Jure Martinić, nadbiskup Eterović u propovijedi je govorio o povijesti svetkovine koju je proglasio papa Pio XII. godine 1950., podsjetivši kako je dogma proglašena u vrijeme najezde ratobornoga materijalizma i liberalnoga kapitalizma, te u trenutku kada je čovjek sveden na materijalnu dimenziju.
Pri tom je istaknuo da su Pučišćani i znatno prije proglašenja dogme, još 1482. godine, pokazali svoju vjeru prema Marijinu uznesenju dušom i tijelom na nebo, o čemu svjedoči podignuta crkva na Batku, posvećena upravo Marijinu uznesenju. Pozvao je vjernike da slijede primjer Marije koja je radosno svjedočila Isusovu blagu vijest, te poručio: "Svetkovina nas želi pozvati da javno svjedočimo svoju vjeru. Marija je spremna ići s nama, hodočastiti s nama, biti na putu našega života. Neka nas njezina svetkovina potakne da otkrijemo ono što nas ujedinjuje, a to je vjera. Molimo Marijin zagovor kako bismo bili autentični kršćani, oni koji će vjerovati ne samo riječima nego i životom."
Nakon misnoga slavlja u svečanoj procesiji sudjelovali su brojni vjernici koji su svoju ljubav prema Mariji iskazivali pjevanjem marijanskih pjesama predvođeni župnim zborom Sv. Jeronima kojim je ravnala s. Danijela Mihić. Vatrogasci JVP Pučišća svečano odjeveni nosili su na ramenima kip Gospe od Ružarija, a djeca u bijelim haljinama posipala su put laticama cvijeća. Uz nadbiskupa Eterovića u pratnji su bili pučiški župnik Andro Ursić i mladomisnik. Procesija se na svome putu zaustavila u molitvi pred crkvom na Batku, nekoć župnom crkvom, u kojoj je na uočnicu Velike Gospe, 14. kolovoza, pjevanom Večernjom i misnim slavljem otvorena proslava zapovijedane svetkovine.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -