Root » , » Na saboru Štambuka u Selcima o značajnim biskupima i svećenicima

Na saboru Štambuka u Selcima o značajnim biskupima i svećenicima

Objavio: BracOnline | 10. 08. 2013.

Štambuk 300 Selca otok Brač online slike
Izlaganjem o znamenitim Štambucima 19. i 20. stoljeća, među kojima su ukratko predstavljeni značajniji biskupi i svećenici iz toga razdoblja, te predstavljanjem knjige "Štambuk 300" u Selcima je u subotu 10. kolovoza završen cjelodnevni sabor Štambuka u povodu proslave 300. obljetnice dolaska prvoga Štambuka na otok Brač. Govoreći o znamenitim Štambucima, dr. Maja Štambuk, nekadašnja znanstvena savjetnica Instituta Ivo Pilar u Zagrebu, istaknula je one koji su svoju porodicu Štambuk i svoje obitelji, ali i ishodišno mjesto Selca te domovinu Hrvatsku na osobiti način zadužili.

Slavko Štambuk (1874. - 1943.), poznatiji kao Slavo, bio je selački župnik koji je prvi, zbog velikoga i rastućega broja ljudi, predložio gradnju nove župne crkve umjesto tadašnje Gospe Karmelske koja je bila tijesna za vjerske obrede. Uz pomoć i potporu Vjenceslava Štambuka koji je vodio komercijalne i administrativne poslove, godine 1919. izabran je projekt gradnje nove župne crkve kojoj su svoj poseban doprinos dali Štambuci kamenoklesari.

U kratkomu prikazu života i djelovanja biskupa Andre Štambuka (1913. - 1955.) koji je upravljao Hvarskom biskupijom 1955. godine, dr. Štambuk navela je osnovne podatke iz života toga biskupa koji je za svećenika zaređen 1937. g., a za biskupa g. 1955. Nakon svećeničkoga ređenja odlazi u Rim na specijalistički studij iz crkvenoga prava gdje na Gregorijani stječe doktorat. Za II. svjetskoga rata odveden je u El Shatt gdje je izbjeglomu dalmatinskomu puku bio dušobrižnik. Nakon rata osuđen je od komunističkih vlasti na dvije godine tamnice zbog navodnoga djelovanja protiv društvenoga uređenja, te se poslije tamnovanja u Staroj Gradiški vraća u grad Hvar. Nakon biskupskoga ređenja posvetio je župnu crkvu Krista Kralja u Selcima. Nakon svega 45 dana biskupske službe iznenada mu je pozlilo, te je preminuo u splitskoj bolnici na Veliku Gospu. Sprovodni obredi obavljeni su u Hvaru, a zemni ostaci položeni u crkvi Krista Kralja u rodnoj župi.

Sadašnji biskup Slobodan Štambuk (1941.) za svećenika Hvarsko-bračko-viške biskupije zaređen je 1966. godine u rodnim Selcima. Kao svećenik obnašao je župničku službu u nekoliko župa otoka Brača i Hvara. Hvarskim biskupom imenovao ga je papa Ivan Pavao II. 30. ožujka 1989. godine, te je biskupski red primio 30. travnja u Hvaru.

U nastavku programa predstavljena je knjiga karikatura "101 Štambuk" i knjižica "Štambuk 300" u izdanju Udruge "Štambuk", priređena uz prvo okupljanje Štambuka u Selcima. Predsjednik Udruge dr. Dario Štambuk u uvodniku knjižice istaknuo je ideju sazivanja sabora Štambuka koja je krenula 2010. godine. Utemeljena je prvo Udruga koju je veleposlanik Hrvatske u Brazilu dr. Drago Štambuk nazvao "Štambuk 300", koja je svoje ostvarenje dočekala na blagdan sv. Lovre 2013. godine.

TEXT BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -