Root » , , » Kardinal Puljić pohodio Bol kao počasni građanin

Kardinal Puljić pohodio Bol kao počasni građanin

Objavio: BracOnline | 05. 08. 2013.

Fjera Bol otok Brač online slike Fjera Bol otok Brač online slike
Svečanim misnim slavljem i sjednicom Općinskoga vijeća u Bolu je proslavljena u ponedjeljak 5. kolovoza Snježna Gospa, nebeska zaštitnica župe, i Dan mjesne općine. Uz sudjelovanje brojnih vjernika središnje euharistijsko slavlje u velikoj crkvi predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji s hvarskim biskupom mons. Slobodanom Štambukom, vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem, provincijalom Hrvatske dominikanske provincije dr. Antom Gavrićem, generalnim vikarom Hvarske biskupije mons. Stankom Jerčićem i nekoliko svećenika.

Na početku misnoga slavlja biskup Štambuk kao domaćin pozdravio je kardinala Vinka Puljića, zaželjevši mu dobrodošlicu u biskupiju. Podsjetio je, pritom, da je kardinalov posjet Bolu sjećanje na povijest kada su se kardinal, profesori i studenti s Visoke bogoslovne škole u Sarajevu u tijeku Domovinskoga rata smjestili i živjeli u bolskomu dominikanskomu samostanu. Čestitajući župnoj zajednici svetkovinu i lokalnoj vlasti Dan općine, biskup Štambuk zaželio je Boljanima napredak i skladnost u ostvarenju boljitka svih žitelja.

Pozdravljajući okupljene vjernike u ispunjenoj crkvi, kardinal Puljić istaknuo je da je s radošću prihvatio poziv predvoditi proslavu Snježne Gospe u Bolu u kojemu je njegovu narodu, kako je rekao, "dominikanski samostan pružio ruku u teškim danima rata." Pozvao je vjerničko mnoštvo na molitvu za hrvatski narod koji upravo na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti zahvaljuje Gospodinu na daru slobode za koju su mnogi ginuli, te pozvao na molitvu da naš narod ima prave narodne vođe.

U homiliji kardinal se osvrnuo na svetkovanje Snježne Gospe, stavivši vjernicima za uzor Mariju i potaknuo mnoštvo na razmišljanje o vjeri. "Što to znači vjerovati i komu mi to vjerujemo? Vjerovati znači prihvatiti Boga, živjeti ono Božje, učiniti da vjera postane naše uvjerenje. Vjerovati znači imati povjerenje u Boga koji me voli", istaknuo je, između ostaloga, kardinal Puljić.
U nastavku propovijedi primijetio je da je osim potrebe reforme u politici i gospodarstvu, o kojoj se često govori, potrebna obnova i u Crkvi. "Danas je u središtu interesa zarada i novac. No, nema te valute koja može procijeniti vrijednost ljudskoga života. Dok ne shvatimo vrijednost ljudskoga života, ne znamo s Bogom surađivati", rekao je kardinal Puljić. Govoreći o proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, ustvrdio je da hrvatski narod tim danom slavi samo vanjsku slobodu, te dodao: "Potrebno je osloboditi se zlih navika i steći naviku činiti dobro. Često kukamo na medije i na politiku, ali gdje su ti katolici u javnosti. Slobodu treba izgraditi; treba je prožeti duhom, izgrađivati je prema vrijednostima evanđelja. Pozvani smo utkati u povijest našega naroda prave vrijednosti", zaključio je kardinal Puljić.

Na kraju euharistije provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. Gavrić zahvalio je subraći dominikancima iz bolskoga samostana na svemu što su učinili za Hrvate iz BiH, posebno u tijeku njihova boravka u samostanu. Izrazio je, pritom, želju da se suradnja općine i samostana nastavi na korist svih stanovnika Bola.

U velikoj dvorani hotela Elaphusa upriličena je, zatim, svečana sjednica Općinskoga vijeća kojoj je kao počasni građanin tamošnje općine, uz brojne uzvanike, nazočio kardinal Puljić; zatim, biskupi Štambuk i Vukšić, provincijal HDP dr. Gavrić, generalni vikar Jerčić i bolski župnik Damir Šokić. Sjednici je nazočio bivši veleposlanik Hrvatske pri Svetoj Stolici dr. Emilio Marin, zatim član Komisije Iustitia et pax HBK dr. Neven Šimac, te predstavnici nekoliko bračkih općina, među kojima i supetarska gradonačelnica Ivana Marković. U ime općine i članova Općinskoga vijeća pozdravnu riječ uputio je načelnik Tihomir Marinković koji je nazočne upoznao s glavnim projektima bolske općine, te ih podsjetio da Bol ove godine ostvaruje 90. godišnjicu organiziranoga bavljenja turizmom. U ime Splitsko–dalmatinske županije pozdrav je uputio mr. Željko Mišić, pomoćnik pročelnika za pomorstvo i turizam, dok je u ime Vlade RH čestitku uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan općine izrekao ministar uprave Arsen Bauk, najavivši posebnu osjetljivost Vlade prema otocima, a što se, prema njegovim riječima, očituje i u dobroj prometnoj povezanosti otoka s kopnom. Godišnju nagradu Općine prema odluci Općinskoga vijeća za 2013. godinu primila je Ana Đorđević za popularizaciju informatičkih tehnologija koju joj je uz prigodni novčani dar uručio načelnik Marinković.

Pročitana je, zatim, odluka Općinskoga vijeća o proglašenju kardinala Puljića počasnin građaninom Bola, donesena na sjednici toga vijeća 5. kolovoza 1998. godine, u kojoj se ističe važnost doprinosa Visoke bogoslovne škole u tijeku njezina četverogodišnjega žvota i djelovanja u Bolu. "Ne mogu zaboraviti kako sam po dolasku iz Rima bio srdačno primljen u Bolu, kako od dominikanaca, tako i od žitelja Bola. Želim vam zahvaliti na svemu što ste učinili za nas. Mi Hrvati u BiH bez vaše podrške ne možemo uspijeti. Bez našega opstanka u BiH i vaš je opstanak upitan. Svojim dolaskom želim biti most između Hrvata u BiH i Hrvata u Hrvatskoj. Važno je razvijati osjećaj jednih prema drugima, važno je da sačuvamo povezanost", rekao je u svomu govoru kardinal Puljić ispraćen dugotrajnim pljeskom. Na kraju je uručio prigodnu knjigu Općini, pozvavši ujedno Boljane u Sarajevo kako bi ih mogao s radošću ugostiti i prihvatiti.

TEXT BY: Jadran Bašić
Fjera Bol otok Brač online slike Fjera Bol otok Brač online slike
Fjera Bol otok Brač online slike Fjera Bol otok Brač online slike
Tihomir Marinković Fjera Bol otok Brač online slike Fjera Bol otok Brač online slike
Fjera Bol otok Brač online slike Fjera Bol otok Brač online slike
Arsen Bauk Fjera Bol otok Brač online slike Fjera Bol otok Brač online slike

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -