Root » , , » Bračani ponovno hodočastili u Pustinju Blaca

Bračani ponovno hodočastili u Pustinju Blaca

Objavio: BracOnline | 17. 08. 2013.

hodočašće pustinja Blaca Nerežišća slike otok Brač online
U čast Velikoj Gospi koju vjernici Brača s posebnom ljubavlju časte, u velikomu broju hodočastili su u subotu 17. kolovoza u Pustinju Blaca, glasovitu glagoljašku pustinju koju su u 16. st. utemeljili poljički svećenici glagoljaši bježeći pred Turcima. Hodočašće Bračana bilo je prekinuto prije tri godine nakon što je došlo do odrona stijenja iznad samostanskoga kompleksa i oštećenja dijela muzejskih zgrada, zbog čega se moralo pristupiti temeljitoj sanaciji pustinje koja je u lipnju ove godine otvorena za posjetitelje i hodočasnike, a o čemu vas je već izvijestio naš portal.

U crkvi posvećenoj Uznesenju Marijinu misno slavlje uz sudjelovanje brojnih vjernika predvodio je prof. dr. Tonči Matulić, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, u koncelebraciji s generalnim vikarom Hvarske biskupije mons. Stankom Jerčićem, bračkim dekanom Tonijem Plenkovićem i drugim svećenicima. Pozdravljajući okupljene hodočasnike, među kojima su brodom pristigli i vjernici s otoka Hvara, te ostali posjetitelji i gosti koji se odmaraju na otoku, župnik Ljubomir Galov pozvao ih je na molitvu za sve one koji su se u toj crkvi okupljali iz okolnih mjesta i slavili Boga, te za svećenike koji su živjeli i djelovali u toj pustinji.

U propovijedi dr. Matulić govorio je o potrebi ponovnoga otkrivanja dviju dimenzija vjere: radosti vjere i ljepote vjere, te istaknuo kako je ondje gdje je temelj i središte Bog – sve ispunjeno radošću. "Izvan Boga ne postoji većega razloga za kršćansku radost. Kršćanska zabrinutost nam potvrđuje kako živimo na temeljima truloga, lažnoga i nesigurna svijeta. I radost i ljepotu vjere moguće je ostvariti samo povratkom temelju i središtu vjere, a to je Bog. Samo nam Bog može pokazati veličinu radosti. Zato je lažno kukanje za dobrim starim vremenima gubljenje vremena. Evanđelje nas poziva da se otvorimo daru vjere čiji je temelj Bog", istaknuo je, između ostaloga, prof. Matulić.

Nakon mise uslijedila je svečana procesija sa slikom Majke Božje koju već petnaest godina u procesiji glagoljaškom pustinjom nosi Lukrica Dragičević. Vjernički puk pobožno je sudjelovao pjevajući marijanske pjesme, dok je misno slavlje pjevanjem uveličala bračka klapa "Blaca". Ravnateljica Centra za kulturu otoka Brača Jasna Damjanović na kraju je upoznala okupljene hodočasnike s opsežnim radovima na sanaciji stijenja u neposrednoj blizini pustinjskoga kompleksa, pri čemu je zbog sigurnosnih razloga uklonjeno više tona labilnoga stijenja. Najavila je radove na uređenju vodoopskrbnoga i energetskoga sustava, dok će sljedeće godine krenuti radovi na uređenju krovišta. Hodočasnički dan Velikoj Gospi završio je glazbenim programom u izvedbi sudionika Međunarodne ljetne škole u Milni.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -