Root » , » U spomen na ubijena svećenika

U spomen na ubijena svećenika

Objavio: BracOnline | 27. 07. 2013.

rodna kuća Juraj Gospodnetić Postira otok Brač online slike
U spomen na mučeničku smrt svećenika Jurja Gospodnetića iz Postira na Braču, svećenika Banjolučke biskupije kojega su 27. srpnja 1941. godine četnici okrutno mučili i ubili, u subotu 27. srpnja održan je kratki program pred njegovom rodnom kućom. Postirski župnik Ante Jelinčić podsjetio je okupljene na život i djelo svećenika Gospodnetića koji je rođen 9. siječnja 1910. godine, a svećenički red primio je u Zagrebu 26. lipnja 1938. godine.

Osvrnuvši se na mučeničku smrt toga svećenika, mons. Jelinčić ustvrdio je da je kao vjeroučitelj i župnik Bosanskoga Grahova u tijeku četničkoga oružanoga ustanka zarobljen, okrutno mučen i stravično ubijen u trideset i prvoj godini života. "U spomen na mučki ubijenoga svećenika uključujemo i sve stradale moleći za njihov mir u Gospodinu. Ujedno molimo i za sve zločince milost Božjega pomilovanja", rekao je postirski župnik.

Svećenik Pavao Gospodnetić predvodio je molitvu odrješenja za sve stradale, pozvavši pri tom vjernike na trajno njegovanje spomena prema onima koji su dali život. Položio je, zatim, vijenac podno spomen–ploče na rodnu kuću ubijena svećenika.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -