Root » , , » U Nerežišćima slavlje u čast sv. Margarite

U Nerežišćima slavlje u čast sv. Margarite

Objavio: BracOnline | 13. 07. 2013.

Fjera Nerežišća otok Brač online slike Fjera Nerežišća otok Brač online slike
Fjera Nerežišća otok Brač online slike Fjera Nerežišća otok Brač online slike
Fjera Nerežišća otok Brač online slike Fjera Nerežišća otok Brač online slike
Blagdan sv. Margarite, djevice i mučenice, svečano je proslavljen u subotu 13. srpnja u Nerežišćima na Braču, u jednoj od najstarijih bračkih župa u kojoj se kršćanska svetica iz prvih stoljeća kršćanstva slavi kao nebeska zaštitnica. Svečano misno slavlje u nazočnosti vjerničkoga mnoštva koje je ispunilo župnu crkvu Gospe od Karmela predslavio je kanonik splitskoga Prvostolnoga kaptola i profesor na Katoličkomu bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu mons. dr. Ante Mateljan. Pozdravljajući okupljene vjernike predvoditelj slavlja ustvrdio je da je kršćanska djevica i mučenica sv. Margarita živjela u vremenu koje je u mnogočemu slično našemu vremenu, podsjetivši kako je slavlje kršćanskih svetaca najpotpunije u otajstvu euharistije koje je obilježeno ispoviješću vjere i otajstvom Kristove prisutnosti.

Osvrnuvši se u propovijedi na svetkovanje sv. Margarite, podsjetio je da je kršćanska tradicija sačuvala spomen osoba koje su u povijesti pružile svjedočanstvo za Isusa. Spomen svetaca spomen je onih koji su očitovali svoj identitet, koji su nam poznati po imenu i prezimenu. Govoreći o kršćanskomu identitetu danas, dr. Mateljan je podsjetio da je u vrijeme svetice biti kršćanin značilo izložiti se opasnostima progona, opredijeliti vlastiti život prema vrijednostima. U naše vrijeme, svjedoci smo, kršćanske vrijednosti gurnute su po strani. Kroji se pravo i kultura protiv onih vrijednosti koje određuju kršćansku vjeru. Poput prvih kršćanskih vremena i danas postoje sile koje su radikalno protiv kršćanstva, istaknuo je u propovijedi mons. Mateljan.

Na kraju misnoga slavlja župnik Ljubomir Galov čestitao je vjernicima župnu svetkovinu, zaželjevši da svetkovanje sv. Margarite bude na ohrabrenje i radost župnoj zajednici. Liturgijska proslava završila je svečanom procesijom sa svetičinim kipom do Trga Sv. Margarite u kojoj su sudjelovali brojni vjernici. Pred crkvicom Sv. Margarite koja se prvi put spominje 1350. godine predvoditelj slavlja blagoslovio je okupljene vjernike. Liturgijsku proslavu pjevanjem je uveličao nerežiški zbor pod ravnanjem Marije Kelave, uz pratnju s. Alberte Maslač. Na svetkovinu sv. Margarite mise se tradicionalno slave i u njezinoj crkvici.

TEXT BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -