Root » , , » Svečano proslavljena Gospa Miraška

Svečano proslavljena Gospa Miraška

Objavio: BracOnline | 02. 07. 2013.

Fjera Mirca otok Brač slike Fjera Mirca otok Brač slike
Fjera Mirca otok Brač slike Fjera Mirca otok Brač slike
Fjera Mirca otok Brač slike Fjera Mirca otok Brač slike
Župa Pohođenja BDM u Mircima na Braču svečano je proslavila u utorak 2. srpnja blagdan nebeske zaštitnice koji se u toj bračkoj župi slavi pod nazivom Gospa Miraška. Svečanu misu i procesiju s Gospinim kipom ulicama mjesta predvodio je Pavao Gospodnetić, svećenik Hvarske biskupije na poslijediplomskomu studiju u Rimu, u koncelebraciji s domaćim župnikom Tonijem Plenkovićem, bivšim župnikom Androm Ursićem i ostalim pristiglim svećenicima.

Osvrnuvši se na sudjelovanje vjernika u liturgijskim slavljima, posebno u župnim proslavama, predvoditelj slavlja ustvrdio je kako bi svako svetkovanje kao susret s Bogom trebalo kod vjernika izazvati nešto novo, neki novi doživljaj. Vjernicima je pritom stavio na razmišljanje evanđeoski ulomak o susretu Marije i Elizabete, rekavši kako taj susret krije u sebi "hranu" za svakoga. Evanđelje nam nudi lijep i ugodan susret, i svatko od nas može samo poželjeti da njegovi životni susreti budu takvi, rekao je svećenik Gospodnetić, poručivši kako u susretu dviju rođakinja treba prepoznati njihovu međusobnu spremnost na pomoć.

Na kraju propovijedi ustvrdio je kako susreti mogu ispuniti čovjeka mirom i radošću, te pozvao vjernike da kroz susret dviju velikih žena otkriju u vlastitu životu "hranu" za svoj duhovni život, te za međuljudske odnose. Nakon misnoga slavlja uslijedio je svečani ophod ulicama mjesta u kojemu su župljani ponijeli kip Majke Božje, izražavajući svoju pobožnost marijanskim pjesmama. Župnik Plenković na kraju je pred crkvom predvodio molitvu u čast Gospi Miraškoj kojom je završeno bogoslužje. Župnu proslavu pjevanjem je uveličao župni zbor Sv. Elizabete pod ravnanjem s. Silvane Jukić.

TEXT BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -