Root » , , » Sv. Ivan Krstitelj u Povljima u znaku blagoslova prve župne dvorane

Sv. Ivan Krstitelj u Povljima u znaku blagoslova prve župne dvorane

Objavio: BracOnline | 24. 06. 2013.

fjera Povlja otok Brač slike fjera Povlja otok Brač slike
Na blagdan Rođenja Ivana Krstitelja, u ponedjeljak 24. lipnja, hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk pohodio je župu sv. Ivana Krstitelja u Povljima na Braču u kojoj je predvodio proslavu župne svetkovine i tom prilikom blagoslovio novouređenu župnu dvoranu za potrebe pastoralnog rada. U ispunjenoj župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja biskup Štambuk slavio je svečanu euharistiju u zajedništvu s domaćim župnikom fra Božom Vuletom, s nekoliko redovnika franjevaca i ostalim svećenicima iz nekoliko bračkih župa. Pozdravljajući okupljene vjernike i čestitajući im župnu svetkovinu župnik Vuleta istaknuo je posebnost župne proslave zbog pohoda biskupa Štambuka župi u Godini vjere, te zbog blagoslova prve župne dvorane kojom će pastoralni rad u župi biti olakšan.

U uvodnoj riječi povaljski župnik zahvalio je biskupu Štambuku na podršci projektu i materijalnoj pomoći oko uređenja župne dvorane za pastoralni rad. Osim uređenja župne dvorane i sakristije prikupljaju se sredstva za obnovu prezbiterija župne crkve koja će se, kako je rekao, izvršiti uz prethodnu suglasnost s konzervatorima. Zahvalio je, nadalje, Općini Selca na materijalnoj pomoći, zatim, članovima župnoga Ekonomskoga vijeća na brizi za materijalno uređenje župe, te osobama koje vode brigu o crkvenom prostoru.

Čestitajući župniku i župljanima svetkovinu Ivana Krstitelja biskup Štambuk izrazio je radost zbog materijalnih zahvata u župi, ali i nadu da će vjernici u Ivanu Krstitelju kojega slave prepoznati zagovornika i pomoćnika za materijalni i duhovni život župne zajednice. Govoreći u homiliji o povijesnoj i duhovnoj baštini Povalja, ustvrdio je da Povlja, gotovo kao niti jedno drugo mjesto na otoku, ima bogatu i sadržajnu povijest. Tako je naveo da je g. 1910. imalo 1023 stanovnika, dok ih je danas svega 270. Nadalje je napomenuo da je prošle godine u župi bilo jedno krštenje, niti jedno vjenčanje, niti jedna prva pričest, niti jedna krizma, a pet sprovoda. Potaknuo je vjernike na otvorenost životu, ustvrdivši da su djeca budućnost župe i mjesta. Na kraju je pozvao vjernike da budu i ostanu ponosni na svoju povijest, te ih ohrabrio da se okrenu prema zdravoj budućnosti, nadahnjujući se na životu i primjeru Ivana Krstitelja.
fjera Povlja otok Brač slike fjera Povlja otok Brač slike
fjera Povlja otok Brač slike fjera Povlja otok Brač slike
Nakon mise u svečanoj procesiji ulicama mjesta i po obali mladi su župljani nosili kip Sv. Ivana Krstitelja urešen cvijećem. U tijeku ophoda svečevim kipom i relikvijom nekoliko je puta blagoslovljen narod koji je pobožno i uz prikladne pjesme sudjelovao u svečanome ophodu. Nakon blagoslovne molitve biskup Štambuk blagoslovio je uređenu župnu dvoranu kojom je povaljska župa, uz mini kuhinju i sanitarni čvor, napokon dobila adekvatan prostor za crkvene aktivnosti. Proslava je završila zajedničkom večerom i druženjem okupljenih vjernika u župnoj dvorani i uokolo nje.

TEXT BY: Jadran Bašić

PODJELITE NA:

0 komentara:

Brački web

- BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BestofBrac.COM - BolInfo.HR -

Pratite nas

Prevoditelj