Home » , , » Sv. Ivan Krstitelj u Povljima u znaku blagoslova prve župne dvorane

Sv. Ivan Krstitelj u Povljima u znaku blagoslova prve župne dvorane

Objavio: Brač Online | 24.6.13 |

fjera Povlja otok Brač slike fjera Povlja otok Brač slike
Na blagdan Rođenja Ivana Krstitelja, u ponedjeljak 24. lipnja, hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk pohodio je župu sv. Ivana Krstitelja u Povljima na Braču u kojoj je predvodio proslavu župne svetkovine i tom prilikom blagoslovio novouređenu župnu dvoranu za potrebe pastoralnog rada. U ispunjenoj župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja biskup Štambuk slavio je svečanu euharistiju u zajedništvu s domaćim župnikom fra Božom Vuletom, s nekoliko redovnika franjevaca i ostalim svećenicima iz nekoliko bračkih župa. Pozdravljajući okupljene vjernike i čestitajući im župnu svetkovinu župnik Vuleta istaknuo je posebnost župne proslave zbog pohoda biskupa Štambuka župi u Godini vjere, te zbog blagoslova prve župne dvorane kojom će pastoralni rad u župi biti olakšan.

U uvodnoj riječi povaljski župnik zahvalio je biskupu Štambuku na podršci projektu i materijalnoj pomoći oko uređenja župne dvorane za pastoralni rad. Osim uređenja župne dvorane i sakristije prikupljaju se sredstva za obnovu prezbiterija župne crkve koja će se, kako je rekao, izvršiti uz prethodnu suglasnost s konzervatorima. Zahvalio je, nadalje, Općini Selca na materijalnoj pomoći, zatim, članovima župnoga Ekonomskoga vijeća na brizi za materijalno uređenje župe, te osobama koje vode brigu o crkvenom prostoru.

Čestitajući župniku i župljanima svetkovinu Ivana Krstitelja biskup Štambuk izrazio je radost zbog materijalnih zahvata u župi, ali i nadu da će vjernici u Ivanu Krstitelju kojega slave prepoznati zagovornika i pomoćnika za materijalni i duhovni život župne zajednice. Govoreći u homiliji o povijesnoj i duhovnoj baštini Povalja, ustvrdio je da Povlja, gotovo kao niti jedno drugo mjesto na otoku, ima bogatu i sadržajnu povijest. Tako je naveo da je g. 1910. imalo 1023 stanovnika, dok ih je danas svega 270. Nadalje je napomenuo da je prošle godine u župi bilo jedno krštenje, niti jedno vjenčanje, niti jedna prva pričest, niti jedna krizma, a pet sprovoda. Potaknuo je vjernike na otvorenost životu, ustvrdivši da su djeca budućnost župe i mjesta. Na kraju je pozvao vjernike da budu i ostanu ponosni na svoju povijest, te ih ohrabrio da se okrenu prema zdravoj budućnosti, nadahnjujući se na životu i primjeru Ivana Krstitelja.
fjera Povlja otok Brač slike fjera Povlja otok Brač slike
fjera Povlja otok Brač slike fjera Povlja otok Brač slike
Nakon mise u svečanoj procesiji ulicama mjesta i po obali mladi su župljani nosili kip Sv. Ivana Krstitelja urešen cvijećem. U tijeku ophoda svečevim kipom i relikvijom nekoliko je puta blagoslovljen narod koji je pobožno i uz prikladne pjesme sudjelovao u svečanome ophodu. Nakon blagoslovne molitve biskup Štambuk blagoslovio je uređenu župnu dvoranu kojom je povaljska župa, uz mini kuhinju i sanitarni čvor, napokon dobila adekvatan prostor za crkvene aktivnosti. Proslava je završila zajedničkom večerom i druženjem okupljenih vjernika u župnoj dvorani i uokolo nje.

TEXT BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Oznake mjesta

Bobovisca (28) Bobovisca-na-moru (28) Bol (453) Dol (113) Donji-Humac (58) Dracevica (51) Gornji-Humac (64) Lozisca (75) Milna (190) Mirca (57) Murvica (27) Nerezisca (212) Novo-Selo (34) Obrsje (3) Podhume (3) Postira (443) Povlja (86) Praznica (46) Pucisca (190) Selca (174) Skrip (71) Splitska (77) Sumartin (98) Supetar (452) Sutivan (224)

Brački web

BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BolInfo.HR

Facebook stranica

Pratite nas

Facebook otok Brač Online slikeTwitter otok Brač Online slikeGoogle Plus otok Brač Online slikeInstagram otok Brač Online slikePinterest otok Brač Online slikeRSS Feeds otok Brač Online slike

Google prevoditelj

Popularno